Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Divers en betoverend, dat is New Mexico. De staat die grenst aan Texas in het oosten en Mexico in het zuiden heeft een adembenemend landschap, waar onder meer de beroemde Route 66 doorheen loopt. Hoog tijd dus voor een roadtrip in de meest Spaanse staat van Amerika.

Schoolboek in Navajo

Veertig procent van de inwoners van New Mexico heeft een Spaanse of Latijns-Amerikaanse achtergrond. Tel daarbij op dat in New Mexico - op Alaska na - het hoogste percentage native Americans kent, en het is duidelijk dat New Mexico een heel diverse staat is. In 1995 werd het volkslied van de staat zelfs tweetalig (Engels en Spaans) en in 2008 mochten scholen in New Mexico gebruikmaken van een schoolboek in het Navajo, een taal die door veel Indianen in de staat nog steeds wordt gesproken.

Spectaculair landschap

De Rocky Mountains doorkruisen New Mexico van noord naar zuid, evenals de belangrijkste rivier de Rio Grande. Samen zorgen ze voor een adembenemend landschap, met prachtige rode rotsen en woestijnen, maar ook diepe canyons en dichtbeboste berghellingen.

Aan de Rio Grande liggen ook de meeste grote steden en indianenreservaten. Je kunt in New Mexico schilderachtige Indiaanse pueblos bezoeken, kleine dorpjes waar het Indianenleven van vroeger nog goed te zien is. In het Indianenreservaat Acoma ligt de verhoogde stad Acoma Pueblo, de oudste bewoonde plek in de Verenigde Staten. Een van de huizen stamt zelfs uit de twaalfde eeuw – en dat is voor de Verenigde Staten écht oud.

Get your kicks on Route 66

New Mexico leent zich uitstekend voor een echte roadtrip of camperreis, want de beroemde Route 66 loopt ook door deze staat. Deze route werd na de Tweede Wereldoorlog door veel Amerikanen gebruikt om van de ene kant van het land naar de andere te rijden. Daarmee werd Route 66 een symbool van de belangrijke rol die de auto nog steeds speelt in de Amerikaanse samenleving. Onderweg stop je voor een burger bij een echte Amerikaanse diner. Of voor een breakfast burrito, een lokale lekkernij die vaak met een flinke hoeveelheid Spaanse pepers wordt geserveerd. Albuquerque, de grootste stad van New Mexico, ligt ook langs Route 66. Neem beslist even de tijd om deze onontdekte parel van het zuidwesten te bezoeken!

Buitenaardse wezens

In 1947 stortte in Roswell, New Mexico een ufo – unidentified flying object – neer. Sindsdien is het stadje het belangrijkste bedevaartsoord ter wereld voor mensen die geloven in vliegende schotels. In de stad is het International UFO Museum & Research Center te bezoeken, waar je alles te weten komt over de landing van 1947.

Nog niet uitgegriezeld? New Mexico herbergt vele zogenaamde ghost towns. Deze dorpjes werden door de inwoners verlaten omdat zij elders kansen hadden op een beter bestaan. Veel van deze plekken zijn volgens overlevering haunted, behekst dus. Durf jij nog te gaan?

Reizen naar New Mexico

Logo Doets Reizen Amerika

New Mexico