Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Het Oosten van IJsland ('Oostland') geeft zich niet makkelijk gewonnen, maar is juist dáárom perfect voor natuurliefhebbers die de rust opzoeken. Je wordt er 'beloond' met sprookjesachtige vissersdorpjes, sprankelende meren, uitgestrekte bossen en fantastische watervallen. Het gebied is bereikbaar via het vliegveld in Egilsstaðir, gelegen aan het bekende Lagarfjlót-meer. Ontdek het onverwachte Oost-IJsland tijdens een autorondreis van Doets Reizen!

Voorbij Höfn begint het oostelijk deel van IJsland en kan de afstand tot Reykjavík haast niet groter worden. Daarom is dit gebied ook minder vaak bezocht. Het oosten trakteert de reiziger op de bekende overvloed aan natuurschoon zoals watervallen, bergen, woestijnen, stranden en fjorden, maar alles in een grotere dimensie en u zult merken dat de bergen hier steiler en de fjorden dieper zijn. Op sommige plaatsen is het zeker ook groener door uitgebreide herbebossing initiatieven. Naast de grote afwisseling in het landschap metkleurrijke contrasten, heeft het oosten ook talrijke natuurlijke havens en lieflijke vissersplaatsjes. Ook is er een uitgebreid vogelleven, waaronder de geroemde IJslandse giervalken zijn favoriete prooi, de alpensneeuwhoen. IJsland’s enige wilde rendierenkudde heeft z’n leefgebied in de oostelijke hoogvlakten en regelmatig komen er exemplaren naar beneden om te grazen en kunnen u op en rondom de ringweg verrassen.

Achter elke bocht een nieuw avontuur

Het Oosten van IJsland (‘Oostland’) lijkt misschien verlaten, maar vergis je niet. Oost IJsland heeft rijke historie, indrukwekkende diersoorten en immens grote natuurgebieden. In Oostland is veel te zien en te doen, zowel in de natuurgebieden als in de vissersdorpjes langs de kust. Achter elke bocht van de 120 kilometerlange Oostfjorden schuilt weer een nieuw avontuur. Wandelaars, vogelspotters, cultuursnuivers en rustzoekers: bereid je voor om in de ban te raken van Oost-IJsland.

Veelzijdig vogelleven

Niet iedereen is gemaakt voor drukke steden of populaire badplaatsen. Oost-IJsland staat bekend om haar rijke natuur, dat een thuis is voor honderden vogelsoorten. Het boegbeeld van IJslandse natuur: de papegaaiduiker. Deze excentrieke vogel is op verschillende plaatsen in Oost-IJsland te vinden. In de maanden mei tot en met augustus is Oost-IJsland de nestplaats voor ruim 60% van alle papegaaiduikers wereldwijd. Reden genoeg om tijdens jouw rondreis in Oost-IJsland een bezoek te brengen aan het schiereiland Langanes en het eiland Papey.

Rustige eenzaamheid

Oost-IJsland wordt vaak over het hoofd gezien of er wordt gedacht dat het een donker, eenzaam gebied is dat niets te bieden heeft. Het tegendeel is waar. Omringd door berg en zee, liggen allerlei sprookjesachtige vissersdorpjes. De een nog kleurrijker en gezelliger dan de ander. De serene rust in de Oostfjorden werkt bijna therapeutisch. Onschuldig en onverstoord, alsof het moderne leven nog geen voet aan wal heeft gezet.

Wisselvallig weer

De excentrieke natuur van IJsland heeft haar groene kleur te danken aan een mild zomerklimaat en een bijzondere mix van zon, regen en wind. De weersverwachting in Oost-IJsland is zó onvoorspelbaar, dat de uitdrukking ‘wisselvallig als het weer’ zomaar hier bedacht had kunnen zijn.

Ideale vakantieperiode?

Wil je zo veel mogelijk zien van het uitbundige Oost-IJsland? Probeer de maanden november tot en met maart dan te vermijden. Tijdens de korte winterdagen schijnt de zon maar een paar uur per dag! De lange Oostlandse zomermaanden daarentegen zijn lekker koel en de zon is altijd wel érgens te bekennen. Perfect als je niet zo gesteld bent op de hitte!

Bezienswaardigheden in Oost-IJsland

Naast de sprookjesachtige autoroute over de Oostfjorden is de glansrijke natuur van Oost IJsland perfect voor wandelingen en fietsroutes. Landinwaarts kom je langs sprankelende meren en rivieren, de uitgestrekte bossen van Hallormsstaður en weerzinwekkende watervallen, waaronder de 118 meter hoge Hengifoss. 

De must see’s van Oost-IJsland zijn:

Geologisch inzicht

Geologisch gezien is het oosten het oudste en meest onveranderlijke gedeelte van IJsland. Vanwege de grote afstand tot de Midden Atlantische Rug is hier aanzienlijk minder vulkanisme en geologische activiteit. Het gebied is gevormd door oude vulkanen die later door gletsjers zijn afgeslepen. In een neergaande beweging hebben de gletsjers onderweg diepe valleien en de prachtige Oostfjorden uitgeslepen.


Bestemming in Oost-IJsland

Reizen naar Oost-IJsland

Logo Doets Reizen IJsland

Oost-IJsland