De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

IJsland

Eyjafjallajökull Glacier

10 Actueel reisaanbod

De Eyjafjallajökull is een vulkaan en een gelijknamige gletsjer op deze vulkaan in IJsland. De gletsjer ligt aan de zuidkust en leent zich voor een heuse gletsjerhike (met gids!). Bizar om te zien dat de top van de vulkaan zo dicht bij de ringweg ligt en dus ook echt middenin de bewoonde wereld! De vulkaan is beroemd en berucht vanwege de recente uitbarsting in 2010 die ervoor zorgde dat IJsland wereldnieuws was vanwege dagenlange storing in het vliegverkeer.

Ligging en afmetingen

De Eyjafjallajökull vulkaan is gedeeltelijk overdekt door een enorme ijskap, welke weer uitloopt in verschillende gletsjers als Gigjokull en Steinholtsjokull. De Eyjafjallajökull ijskap bedekt de 1651 meter hoge vulkaan. De Eyjafjallajökull gletsjer heeft een totale oppervlakte van ongeveer 100 km2 en is daarmee een van de kleinere gletsjers van IJsland. De gletsjer en vulkaan zijn gelegen in het zuiden van IJsland en zichtbaar vanaf de ringweg 1.
De Eyjafjallajökull vulkaan is een strato vulkaan, dit betekent dat de vulkaan de vorm van een kegel heeft. Doordat de vulkaan is bedekt met een ijskap zijn uitbarstingen heftig en hebben veel impact. Een grote magmakamer onder de berg wordt gevoed vanuit het binnenste van de aarde. De Eyjafjallajökull is onderdeel van een reeks vulkanen die zich uitstrekken over IJsland. De naast gelegen Katla vulkaan is een stuk groter en sterker dan de Eyjafjallajökull vulkaan. De uitbarsting van Eyjafjallajökull heeft vaak ook gevolgen voor de Katla vulkaan. 

Uitbarsting in 2010

Je kent de Eyjafjallajökull waarschijnlijk van de meest recente uitbraak in 2010. Door de enorme aswolk die ontstond tijdens de uitbraak konden dagenlang geen vluchten boven IJsland vliegen omdat as schadelijk kan zijn voor motoren van vliegtuigen. Het gevolg was enorm op het wereldwijde vluchtverkeer, en IJsland was even wereldnieuws. 
Na 180 jaar begon de Eyjafjallajökull vulkaan op 20 maart 2010 lava te spuwen op onherbergzaam gebied. Na een korte onderbreking vervolgde de vulkaan op 14 april 2010 de uitbarsting vanuit de top van de Eyjafjallajökull krater. De uitbarsting veroorzaakte een enorme overstroming waardoor meer dan 800 inwoners geëvacueerd moesten worden. De vulkaan spuwde het as kilometers de lucht in en de aswolk was in de wijde omgeving te zien. De uitbarsting in april duurde 6 dagen. In mei 2010 barste de vulkaan opnieuw uit wat resulteerde in vele stroomstoringen. Op 23 maart 2010 is de uitbarsting gestopt, maar de vulkaan bleef onrustig tot augustus. Sinds augustus 2010 is de vulkaan weer in slaapstand.  
Vandaag de dag kun je een sneeuwscooter tour naar de krater maken en het waanzinnig landschap wat is overgebleven na de uitbarsting bewonderen. De activiteit van de vulkaan wordt zorgvuldig gemonitord en een bezoek aan de vulkaan en gletsjer is op dit moment compleet veilig.  

Tong brekende naam

De recente uitbarsting maakte de Eyjafjallajökull vulkaan wereldberoemd en zal voor vele direct in de herinnering komen als men aan IJsland denkt. Niet alleen de grote inpakt op het luchtverkeer, maar ook de onuitspreekbare naam maakte veel indruk. Hoewel het bijna onmogelijk is om de naam op correcte IJslandse wijze uit te spreken, wordt het wellicht makkelijker als je de betekenis van de naam kent. Het woord bestaat uit drie delen. Eyja, wat eiland betekent en refereert aan de Vestmannaeyjar eilanden voor de kust van IJsland.  Fjalla wat berg betekent. En jökull wat gletsjer betekent. Vrij vertaalt betekent Eyjafjallajökull dus zoiets als gletsjer berg met uitzicht op eilanden. Vraag ter plaatse aan een inwoner om de uitspraak aan je te leren, zodat thuis indruk kunt maken met je uitspraak!

Lava center

Het effect wat de vulkanen en hun uitbarstingen op het landschap van IJsland hebben zul je overal zien tijdens je rondreis over IJsland. Wil je echter meer te weten komen over het ontstaan van de vulkanen en verandering in het landschap door de eeuwen heen breng dan een bezoek aan het Lava Center. Dit bezoekerscentrum en museum vind je niet ver van de Eyjafjallajökull vulkaan en gletsjer in het plaatsje Hvolsvollur.
Reizen in de buurt van Eyjafjallajökull Glacier

Logo Doets Reizen IJsland

Eyjafjallajökull Glacier