De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Geysir is de naam van één bepaalde geiser in dit geothermische gebied.
Geysir en Stokkur zijn onderdeel van de populaire Golden Circle route. Samen met Þingvellir nationaal park en de Gullfoss waterval vormt dit gebied een prachtige toeristische route door het zuidwesten van IJsland.

Geisers

Beide geisers zijn onderdeel van een geometrisch gebied in de Haukadalur Vallei.
Geysir komt van het woord ‘geysa’ wat spuiten betekent. Deze warmwaterbron werd in de 13e eeuw ontdekt. Destijds spoot het nog 80 meter hoog.
Tegenwoordig is het niet meer dan een rustig bubbelend kratermeertje. Loop iets door en je komt bij Stokkur. Hier spuit het kokende water ongeveer om de 5 minuten tot 35 meter hoog.
De geiser die wel nog spuit is de Strokkur, die een eindje verderop ligt. Deze spuit ongeveer iedere 5 minuten tot 35 meter hoog de lucht in. Het is een hele gave ervaring om de Strokkur een aantal keer in actie te zien, want iedere keer is verschillend. Het water dat omhoog spuit is ongeveer 125° Celsius. De opzwellende waterkoepel die net voor het moment van de hoogste druk verschijnt, is vaak nog spectaculairder dan het omhoog spuitende water zelf!

Haukadalur Vallei

Het hele Geysir gebied is voor ongeveer 3 km² vol met warmwaterbronnen, modderpoelen, fumarolen, dampende waterstroompjes en prachtig gekleurde mineralenaarde. Een fumarol is een opening in de aardkorts waar hete gassen of dampen uit opstijgen.
Het gebied is vrij toegankelijk, maar let er goed op dat je achter de koorden en op de paden blijft. Dit is niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de bescherming van het gebied. Bewonder de vele fumarolen in omgeving, en bewonder de prachtige gele kleuren die de mineralen en zwavel op de aardkorst achter laten. In Þykkuhverir, het zuidelijke gedeelte van de Haukadalur vallei, vind je een verzameling van zwarte en bruine modderpoelen. Deze modderpoelen bestaan uit fumarolen die omhoog komen door losse grond. Deze zullen uiteindelijk opdragen en verharden. 

 


Reizen in de buurt van Geysir en Stokkur

Logo Doets Reizen IJsland

Geysir en Stokkur