Vraag

Wat is ESTA?

Antwoord:

Als je naar de Verenigde Staten reist met een elektronisch paspoort dat is uitgegeven door een land dat onder het Visa Waiver Programma valt, ben je verplicht een ESTA-reistoestemming aanvragen. Voordat je aan boord van een vliegtuig of schip of per huurauto/camper etc. naar de Verenigde Staten gaat, moet je elektronische reistoestemming krijgen via ESTA (Electronic System for Travel Authorization). De aanvraag valt onder je eigen verantwoordelijkheid. Let op: als je via de Verenigde Staten naar Canada vliegt is een ESTA-aanvraag ook verplicht. Dus kortgezegd zul je altijd een ESTA nodig hebben wanneer je op Amerikaans grondgebied bent. 

Geldigheid

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of korter als je paspoort eerder verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer en dergelijke moet je wel per reis actualiseren. Indien je niet van tevoren reistoestemming via ESTA hebt aangevraagd en verkregen, loop je het risico dat je vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de Verenigde Staten. In het ergste geval kan jou zelfs de toegang worden geweigerd en/of een boete worden opgelegd.

Wanneer aanvragen

Wij adviseren je deze verplichte aanvraag minstens 4 weken voor vertrek te regelen. ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie, nadat je de gevraagde informatie hebt ingevuld. Toch kan het gebeuren dat je aanvraag meer dan 3 dagen in behandeling is. Als je geen toestemming krijgt (je aanvraag is afgewezen), moet je een spoedvisum aanvragen via de Amerikaanse consulaat. Dit kan enkele dagen in beslag nemen. Kies daarom voor zekerheid en regel je aanvraag ruim van tevoren. Doets Reizen is niet aansprakelijk en niet verantwoordelijk voor de verloop van je ESTA-aanvraag. Wanneer je in de afgelopen vijf jaar in Irak, Iran, Syrië of Soedan geweest bent, zal je ESTA aanvraag afgewezen worden en moet je een visum aanvragen. Dit visum is dan ook geldig voor maximaal 90 dagen en wordt ook niet zonder meer verstrekt.

Kosten

De kosten voor ESTA zijn US$21,- per persoon via officiële website van de Amerikaanse overheid. Het is mogelijk jouw ESTA aanvraag in te vullen op een Nederlandstalig formulier. De betaling van je ESTA-aanvraag op de website van de Amerikaanse overheid kan alleen met een creditcard. Echter, wanneer je support wenst of hulp nodig hebt bij het invullen, biedt de website van de Amerikaanse overheid geen Nederlandstalige ondersteuning. Het aanvragen via de Amerikaanse overheid kan hier.

TIP: Wanneer je het prettig vindt om 24/7 de mogelijkheid te hebben jouw ESTA aan te vragen met direct Nederlandstalig support, is dat mogelijk via onze officiële partner Visa4travel.nl. De kosten bedragen voor de ESTA aanvraag €29,95. De betaling van je ESTA-aanvraag via het Nederlands Visumbureau is mogelijk via iDeal.

Uitzonderingen

Deze eis geldt niet voor Amerikaanse burgers uit het buitenland en ook niet voor burgers die al in het bezit zijn van een geldig visum. 

Nu ook wanneer je de VS vanaf het land zal betreden

Let op: sinds 1 oktober 2022 is het verplicht om ook wanneer je via land de VS bezoekt, een geldig ESTA Bewijs dient te hebben. Dit kun je uiterlijk 3 dagen (72 uur) voor de dag dat je de grens over gaat regelen. In de praktijk: wanneer je vanuit Canada de VS bezoekt per huurauto of camper zul je dus ook een ESTA nodig hebben. 


Relevante veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van de onderstaande contactmethodes.