Vraag

Wat is ESTA?

Antwoord:

Als je naar de Verenigde Staten reist met een elektronisch paspoort dat is uitgegeven door een land dat onder het Visa Waiver Programma valt, ben je verplicht een ESTA-reistoestemming aanvragen. Voordat je de Verenigde Staten in gaat, moet je elektronische reistoestemming krijgen via ESTA (Electronic System for Travel Authorization). De aanvraag valt onder je eigen verantwoordelijkheid. 

Via Canada naar de VS

Je hebt ook een ETA nodig wanneer je via Canada (een overstap in bijvoorbeeld Toronto, Montreal, Vancouver etc.) naar de VS vliegt. Als je via de Verenigde Staten naar Canada vliegt is een ESTA-aanvraag ook verplicht. Dus kortgezegd zul je altijd een ESTA nodig hebben wanneer je op Amerikaans grondgebied bent. 

Geldigheid

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of korter als je paspoort eerder verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres moet je wel per reis actualiseren. Indien je niet van tevoren reistoestemming via ESTA hebt aangevraagd en verkregen, loop je het risico dat je vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de Verenigde Staten. In het ergste geval kan jou zelfs de toegang worden geweigerd en/of een boete worden opgelegd.

Wanneer aanvragen

Wij adviseren je deze verplichte aanvraag minstens 4 weken voor vertrek te regelen. ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie, nadat je de gevraagde informatie hebt ingevuld. Toch kan het gebeuren dat je aanvraag meer dan 3 dagen in behandeling is. Als je geen toestemming krijgt (je aanvraag is afgewezen), moet je een spoedvisum aanvragen via de Amerikaanse consulaat. Dit kan enkele dagen in beslag nemen. Kies daarom voor zekerheid en regel je aanvraag ruim van tevoren. Doets Reizen is niet aansprakelijk en niet verantwoordelijk voor de verloop van je ESTA-aanvraag. Wanneer je in de afgelopen vijf jaar in Irak, Iran, Syrië of Soedan geweest bent, zal je ESTA-aanvraag afgewezen worden en moet je een visum aanvragen. Dit visum is dan ook geldig voor maximaal 90 dagen en wordt ook niet zonder meer verstrekt.

Kosten

De kosten voor ESTA zijn US$21,- per persoon via officiële website van de Amerikaanse overheid. Het is mogelijk jouw ESTA aanvraag in te vullen op een Nederlandstalig formulier. De betaling van je ESTA-aanvraag op de website van de Amerikaanse overheid kan alleen met een creditcard. Echter, wanneer je support wenst of hulp nodig hebt bij het invullen, biedt de website van de Amerikaanse overheid geen Nederlandstalige ondersteuning. Het aanvragen via de Amerikaanse overheid kan hierTIP: Wanneer je het prettig vindt om 24/7 de mogelijkheid te hebben jouw ESTA aan te vragen met direct Nederlandstalig support, is dat mogelijk via onze officiële partner Visa4travel.nl. De kosten bedragen voor de ESTA aanvraag €42,95. De betaling van je ESTA-aanvraag via het Nederlands Visumbureau is mogelijk via iDeal. 

Uitzonderingen en aanvullingen.

Deze eis geldt niet voor Amerikaanse burgers uit het buitenland en ook niet voor burgers die al in het bezit zijn van een geldig visum. Ook wanneer je vanuit Canada over land de Verenigde Staten in wilt gaan, is ESTA verplicht. Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid kan besluiten geen toegang te verschaffen tot Amerika, indien iemand een gevaar lijkt te vormen voor de samenleving.

Sinds 1 oktober 2022 is het verplicht om ook wanneer je via land de VS bezoekt, een geldig ESTA Bewijs dient te hebben. Dit kun je uiterlijk 3 dagen voor de dag dat je de grens over gaat regelen, maar wij adviseren dit eerder te doen. In de praktijk: wanneer je vanuit Canada de VS bezoekt per huurauto of camper zul je dus ook een ESTA nodig hebben. 

Cuba

Op 12 januari 2021 heeft de staatssecretaris Cuba aangewezen als staatssponsor van terrorisme (SST), waardoor personen die op of na deze datum in Cuba zijn geweest, niet in aanmerking komen voor reizen onder het Visa Waiver Program (VWP). Reizen met een ESTA naar de USA is dan niet mogelijk, je hebt een regulier visum nodig. Deze dient aangevraagd te worden via het USA Consulaat. Houdt hierbij  rekening met een langere verwerkingstijd (kan oplopen tot vier maanden). Ook als je een keer een tussenstop hebt gemaakt in Cuba wordt dit gezien als een bezoek aan Cuba, denk hierbij aan vluchten naar Mexico of naar een andere bestemming met een overstap in Cuba. De beperking op VWP geldt ook voor personen die op het moment van de aanvraag de dubbele nationaliteit hebben van zowel een VWP aangemerkt land als Cuba en ook voor personen die al een tijd geleden een ESTA hebt aangevraagd, of nog een geldige ESTA (twee jaar geldig) in het bezit hebben en tussentijds een reis hebben gemaakt met een tussenstop in Cuba.

Op 6 juli 2023 heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid het ESTA-aanvraagformulier en de ESTA mobiele app bijgewerkt, die reizigers voorafgaand aan de reis moeten invullen om te bepalen of een aanvrager in aanmerking komt voor reizen onder het VWP.


Relevante veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van de onderstaande contactmethodes.