Vraag

Wat is ETA?

Antwoord:

Wanneer je naar Canada reist met een elektronisch paspoort dat is uitgegeven door een land dat onder het Visa Waiver Programma valt, moet je een ETA-reistoestemming aanvragen. Voordat je aan boord van een vliegtuig of schip naar Canada gaat, moet je elektronische reistoestemming krijgen via ETA (Electronic Travel Authorization). De aanvraag valt onder je eigen verantwoordelijkheid. Let op: als je via Canada naar Verenigde Staten vliegt is een ETA-aanvraag en ESTA aanvraag verplicht. 

Geldigheid

Het eTA is geldig gedurende vijf jaar na toekenning. Indien het paspoort waarmee het is aangevraagd al eerder verloopt, vervalt daarmee ook de geldigheid van het eTA. Het indienen van een nieuwe eTA aanvraag met een nieuw paspoort is dan noodzakelijk om opnieuw naar Canada te mogen vliegen. Gedurende de geldige periode van het eTA Canada mag u een onbeperkt aantal reizen naar Canada maken, echter: elk bezoek mag maximaal zes maanden duren. Daarnaast dient uw paspoort nog minimaal één dag geldig te zijn nadat u weer uit Canada vertrekt. Indien je niet van tevoren reistoestemming via ETA hebt aangevraagd en verkregen, loop je het risico dat je vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Canada. In het ergste geval kan jou zelfs de toegang worden geweigerd en/of een boete worden opgelegd. 

Wanneer aanvragen

Wij adviseren je de verplichte aanvraag minstens 4 weken voor vertrek te regelen. ETA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie, nadat je de gevraagde informatie hebt ingevuld. Toch kan het gebeuren dat je aanvraag meer dan 3 dagen in behandeling is. Als je geen toestemming krijgt (je aanvraag is afgewezen), moet je een spoedvisum aanvragen via de Canadese ambassade. Dit kan enkele dagen in beslag nemen. Kies daarom voor zekerheid en regel dit ruim van tevoren. Doets Reizen is niet aansprakelijk en niet verantwoordelijk voor de verloop van je ETA-aanvraag. 

Kosten 

De kosten voor ETA zijn CA$ 7,- per persoon (wijzigingen voorbehouden) wanneer deze wordt aangevraagd via de officiële website van de Canadese overheid. De aanvraag dient voldaan te worden in het Engels. Betaling van je ETA-aanvraag kan alleen met een creditcard.

Uitzonderingen

Deze eis geldt niet voor Canadese burgers uit het buitenland en ook niet voor burgers die al in het bezit zijn van een geldig visum. Ook wanneer je vanuit Verenigde Staten via de grond Canada (auto, camper, trein of ferry) in wilt gaan, is ETA niet verplicht. Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid kan besluiten geen toegang te verschaffen tot Canada, indien iemand een gevaar lijkt te vormen voor de samenleving. Let op! Als je per vliegtuig via Amerika (met tussenlanding in Amerika) naar Canada vliegt is zowel een ESTA als ETA aanmelding verplicht. ETA dient uiterlijk 72 uur voor vertrek aangevraagd te worden en is of 5 jaar geldig, of tot de geldigheidsdatum zoals vermeld op het paspoort.


Relevante veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van de onderstaande contactmethodes.