Vraag

Mogen mijn medicijnen mee op reis naar Canada en Amerika?

Antwoord:

Als je medicijnen gebruikt en op reis gaat Amerika of Canada kan het zijn dat voor sommige medicijnen (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers) een verklaring nodig is.

1. Zoek uit of het medicijn onder de Opiumwet valt

Vraag aan de apotheker of jouw arts of de medicijnen de je gebruikt onder de Opiumwet vallen. Een andere mogelijkheid is om zelf te kijken of de werkzame stoffen in het medicijn onder de Opiumwet vallen. Staan de medicijnen (of bestandsdelen daarvan) niet in de Opiumwet? Dan mag je deze op reis meenemen. Neem deze medicijnen wel altijd mee in de originele verpakking. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs, dit scheelt een eventuele discussie op de luchthaven.

2. Schengenverklaring of medische verklaring?

Als het medicijn (of dat van jouw kind) wel onder de Opiumwet valt, is een verklaring nodig. Op deze manier ben je er zeker van dat de medicijnen mee mogen. Er zijn twee soorten verklaringen

  • Schengenverklaring: voor reizen binnen de Schengenzone.
  • Medische verklaring: voor alle overige landen.

3. Verklaring aanvragen

Let op dat je op tijd met de aanvraag begint. Op de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) is het mogelijk om per land op te zoeken welke verklaring nodig is. Je kunt daar ook het aanvraagformulier downloaden, dat jouw arts daarna moet tekenen. Vervolgens kun je het ingevulde formulier naar het CAK opsturen. Het CAK heeft dan nog 4 weken nodig om de verklaring klaar te hebben en goed te keuren.

Medicijnpaspoort geldt niet als verklaring

Het medicijnpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort) is niet geldig als medische verklaring. In het medicijnenpaspoort staan alle medicijnen die je gebruikt of waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Je kunt het paspoort opvragen bij jouw plaatselijke apotheek of (huis-)arts.

Tips

  • Begin op tijd met de aanvraag: minimaal 4 weken voor vertrek.
  • Neem medicijnen mee in de originele verpakking
  • Antwoord op andere vragen (kosten, geldigheid, doorreizen) zijn te vinden op de website van het CAK.

Bron: Nederland Wereldwijd (Rijksoverheid)


Relevante veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van de onderstaande contactmethodes.