Vraag

Welke documenten heb ik nodig als ik alleen met een kind reis?

Antwoord:

Als je reist met één of meerdere minderjarig(e) kind(eren) (tot 18 jaar) zónder het bijzijn van de andere of beide officiële ouder(s). Lees dan deze informatie aandachtig door zodat je tijdig bepaalde zaken in orde kunt maken. Wanneer beide officiele ouders reizen hun eigen kinder(en) is er geen actie vereist. Zorg er natuurlijk wel dat je voldoet aan de overige reisregels en eisen zoals o.a. een geldig paspoort, ESTA, eTa, etc. 

Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?

Ja, als je reist met een minderjarig kind (tot 18 jaar) is dit nodig. Je moet dan bij een grenscontrole kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de andere ouder om te reizen en het land te verlaten. Als je alleen met een kind reist (bijvoorbeel een opa, oma, oom, tante, andere familie of een vriendje) dan moet je ook kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de gezaghouders (de ouders). Meer informatie hierover lees je op de officiële website van de overheid.

Waarom toestemming nodig?

Om kinderontvoering tegen te gaan, heb je toestemming nodig om met een minderjarig kind te reizen. Bij grenscontrole let de Koninklijke Marechaussee extra goed op minderjarige kinderen. Zonder toestemming met een minderjarig kind naar het buitenland reizen, is internationale kinderontvoering.

Aantonen dat je met het kind (of kinderen) naar het buitenland mag

Je moet kunnen aantonen dat je reist met toestemming van de ouder(s). Deze ouder of verzorger moet het ouderlijk gezag hebben.

Formulier aantonen toestemming reizen met minderjarig kind

Met het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ kun je aantonen dat je toestemming hebt van de gezaghebbende ouder. Deze onderteken je samen met de andere ouder. Heb je meerdere kinderen, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in. 

Het document maakt de controle voor de marechaussee makkelijker. Zo voorkom je ook eventuele vertraging en loop je niet het risico dat je de vliegreis mist. 

Toestemmingsformulier in het Engels

Op Government.nl vind je de Engelse versie van dit formulier: Consent letter for minors travelling abroad. Het Engelse formulier is beter leesbaar voor buitenlandse grensbewakingsbeambten. Doets Reizen adviseert dan ook om aanvullend deze documenten op orde te hebben.

Verschillende situaties

Er zijn verschillende situaties waarbij ouders alleen reizen met een minderjarig kind. Denk bijvoorbeeld aan:

Als je toestemming nodig hebt, kunt je het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland invullen. Deze onderteken je samen met de andere ouder. Heb je meerdere kinderen, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in. 

Twijfel je of je toestemming nodig hebt?

Is het jou niet duidelijk of je toestemming nodig hebt? Lees dan meer over de meest voorkomende situaties op Kinderontvoering.org. Heb je alsnog vragen of verdere uitleg nodig? Bel dan het Centrum Internationale Kinderontvoering op 088-8009000 voor advies op maat. Het Centrum IKO is ook bereikbaar via [email protected]


Relevante veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van de onderstaande contactmethodes.