Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Miami South Beach, vaak afgekort als SOBE, is een kunstmatig aangelegd schiereiland voor de kust bij Miami. De uitgestrekte, heerlijke zandstranden aan de Atlantische Oceaan trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers. Ook een echte trekpleister zijn de vele historische Art Deco-gebouwen waar SOBE om bekendstaat. Uiteten ga je op Ocean Drive, the Licoln Road Mall, bij Espanola Way of op een van de vele andere plaatsen in dit gedeelte van de stad. Dit gedeelte van Miami kun je uitermate goed verkennen per fiets of 'segway'.

Algemeen

Miami South Beach, vaak afgekort als SoBe, ligt op een schiereiland en wordt ook wel aangeduid als de ‘American Rivièra’.  Je vindt er uitgestrekte, witte zandstranden aan de Atlantische Oceaan, omzoomd door palmen met een slingerend fiets- en wandelpad voor recreatie. Sinds eind jaren ’90 van de vorige eeuw is er een opleving van het Art Deco District. Sindsdien zijn veel historische panden hersteld in oude glorie. ’s Avonds is er keuze uit exclusieve clubs. En als je wilt genieten van de parade van luxueuze auto’s en chique uitgaanspubliek, ga dan flaneren op Ocean Drive of Collins Avenue. 

Art Deco Historic District

Amerika is een relatief nieuw land met weinig geschiedenis. Wegens dat gebrek wordt elke mogelijke geschiedenis gekoesterd. Voor ons Europeanen best gek aangezien iets van bijna 100 jaar oud in onze ogen niet echt oud is. In de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw zijn er in South Beach veel hotels neergezet in de kenmerkende Art Deco architectuurstijl. Deze stijl kenmerkt zich door rechte lijnen, patrijspoorten, maritieme strakke accenten, harde kleuren of juist pasteltinten. De granito vloeren met ingelegde, rechte lijnen passen in dit beeld. Als je architectuur waardeert dan is een wandeling door dit district een lust voor het oog. De eclectische sfeer is vanaf midden vorige eeuw tot de jaren ‘90 in verval geraakt. In het Art Deco District woonden veel van origine Cubaanse ouderen in de historische en vervallen appartementgebouwen. Door Gloria Estefan is er een opleving gekomen en zijn stukje bij beetje alle historische gebouwen hersteld. Het zijn zelfs officiële monumenten geworden, waardoor de architectuur beschermd is en niet zomaar veranderd of afgebroken mag worden. Typisch Amerikaans zijn de extremen: van verval tot luxe. De ruim 800 historische gebouwen zijn nu grotendeels luxe, intieme boetiekhotels en de wijk is een bruisend uitgaansgebied geworden. Lees hier meer over de gebouwen in Art Deco District

Volle pracht van de Art Deco stijl

In willekeurige volgorde geven we je een lijstje met ‘onmisbare’ hoogtepunten:

  • Breakwater Hotel
  • Imperial
  • Carlyle
  • Essex
  • Sherbrooke
  • Seymore
  • Cardozo
  • Penguin

Delano

Al deze gebouwen zijn hotels. Ook als je geen gast bent, ben je welkom in de openbare ruimtes, zoals de lobby en de horeca. Schroom niet om de sfeer op te snuiven in deze historische gebouwen. Het Delano is door de binnenhuisarchitect Philippe Starck ingericht. Historische elementen met strakke moderne accenten. De tuin met terras is een fijne plek om te ontbijten of lunchen.

Casa Casuarina

De oprichter van het modemerk Versace heeft in 1993 dit huis gekocht op Ocean Drive. Het is in 1930 gebouwd als replica van het kasteel, Alcazar de Colon in de Dominicaanse republiek. Versace verfraaide het huis in zijn typerende, eclectische stijl. Een aantal jaar later, in 1997, is Gianni voor de deur doodgeschoten. Sindsdien is het voor velen een soort bedevaartsoord.

Zijn zus Donnatella heeft het modemerk na zijn overlijden voortgezet.  Het huis is inmiddels niet meer in eigendom van de familie Versace en in gebruik als exclusief hotel voor tv opnames.

Lincoln Road Mall

Deze drukbezochte en autovrije straat ademt één en al Art Deco sfeer uit en was ooit bedoeld als een ‘Fifth Avenue’ of the South. Het werd ontwikkeld door Carl Fisher, midden vorige eeuw. De straat heeft een heel zwoel karakter met tropische plantsoenen met strakke witte betonnen ornamenten, waterpartijen, terrassen en veel lokale winkels in de karakteristieke Art Deco architectuur. Bijna on-Amerikaans gezellig en ook veel  oorspronkelijker dan Ocean Drive. Neem een kijkje in de Miami Beach Community Church, de kerk ziet er vanbuiten uit als een missiepost, maar van binnen is het een Christelijk kerkje. Lees hier meer over de Lincoln Road Mall. 

Espanola Way

De Espanola Way Ligt 2 straat blokken zuidelijker dan Lincoln Road. Een straat die een Cubaanse sfeer ademt en waar je ’s avonds kunt genieten van een levendige sfeer in de kleurrijke en gezellige restaurants. Lees hier meer over de Espanola Way

Jewish Museum

Gevestigd in een synagoge uit 1928. De synagoge is een prachtig, Art Deco stijl gebouw. Het is door de afname van het aantal joodse inwoners in SoBe in 1993 gesloten en nu een museum geworden. Voor veel joodse inwoners uit New York was Miami een populaire plek voor overwintering en ontspanning. De afname is een direct gevolg van de toename van Cubaanse en Latijns Amerikaanse invloeden van de vorige eeuw en de restauratie en modernisering van dit gebied vanaf de jaren ’90. Lees hier meer over het Jewish Museum.

Holocaust Memorial

Iets verderop langs Dade Boulevard ligt het indrukwekkende Holocaust Memorial. Dit moderne monument ter nagedachtenis van de gruwelen van de Tweede Wereld Oorlog is geopend in 1990. 
Lees hier meer over Holocaust Memorial.

Stedentrip naar Miami Beach

Ook is het leuk om een stedentrip naar Miami Beach te maken als je van zon en zee houdt! Bekijk hier onze stedentrip naar Miami Beach: Stedentrip Miami BeachOnze topbestemmingen in de buurt van Miami Beach

Reizen in de buurt van Miami Beach

Logo Doets Reizen Amerika

Miami Beach