Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

De naam Montana is afkomstig van het Spaanse montaña, wat berg betekent. In een groot deel van Montana beheersen de Rocky Mountains het landschap. Het natuurschoon in deze staat is ruig en overweldigend, want behalve de betoverende bergtoppen van de Rockies heeft Montana ook woeste rivieren, eindeloos glooiende vlaktes en grote, stille bergmeren. Montana is niet voor de tere ziel. Durf jij het aan?

Prairie tot aan de horizon

Voor veel mensen is Montana een grote onbekende. Toch is deze staat na Alaska, Texas en Californië de grootste staat van de Verenigde Staten. Het westen van Montana wordt gedomineerd door de Rocky Mountains, terwijl het oosten onderdeel is van de Great Plains, een groot gebied van steppes, prairies en graslanden. De Plains werden oorspronkelijk bewoond door grote bizon kuddes en indianenstammen. Na het uitsterven van de bizons vestigden zich boeren met grote ranches en grote stukken land op de uitgestrekte vlakten.

Strijd om het land

Toen de Europese kolonisten in het begin van de negentiende eeuw Montana binnentrokken, verzetten de Indianen zich hevig tegen de inname van hun land. Eén van de bekendste confrontaties vond plaats bij Little Bighorn, in 1876. Leden van de Sioux en Cheyenne stonden onder leiding van illustere opperhoofden als Sitting Bull en Crazy Horse. De Indianen wonnen de slag, maar delfden niet veel later het onderspit toen zij wederom werden verdreven naar reservaten. Daar wonen veel van de nazaten van Sitting Bull en Crazy Horse nog steeds.

Gletsjers en grizzlyberen

Het Glacier National Park in de Rocky Mountains is dé plek waar elke bezoeker van Montana naartoe moet. Dit park van maar liefst 410.000 hectare heeft een heel bijzonder ecosysteem; vrijwel alle dieren en planten die er voorkwamen voordat de Europeanen Montana binnentrokken, zijn er nu nog. Het bos, dat voornamelijk bestaat uit naaldbomen, herbergt zelfs twee beschermde diersoorten: de Canadese lynx en de grizzlybeer. Maar ook wolven komen er voor. Oppassen dus!

Het park dankt zijn naam aan de meer dan vijftig gletsjers die je er kunt bewonderen, hoewel hun aantal de laatste decennia helaas in rap tempo afneemt. Langs de vele bergmeren, waarvan Lake McDonald de bekendste is, is het sfeervol overnachten.

Mountainbikers opgelet!

Hoge bergtoppen en een noordgrens met Canada: Montana is absoluut een stoere reisbestemming. Voor wie van fietsen houdt, ligt in het Glacier National Park de 'Going to the Sun Road', één van de mooiste routes die je in Noord-Amerika kunt volgen. De beste maand om daar te fietsen is mei, want dan is de weg net weer open na de winter én afgesloten voor auto’s. Zin in iets ruigers? Mountainbikers krijgen ruim baan op de Whitefish Trail: stijl omhoog klimmen en hard afdalen. Voor echte daredevils! Bij Doets Reizen stellen wij jouw roadtrip, rondreis of camperreis geheel naar wens samen.

Reizen naar Montana

Logo Doets Reizen Amerika

Montana