Bosbranden Jasper Meer info

Californië is compleet, bijna een land op zichzelf. Het heeft de vijfde economie van de wereld! Naast een legendarisch mooie kustlijn en fantastische natuurparken, waaronder Yosemite en Joshua Tree en het minder bekende Lassen Volcanic, beschikt het met Los Angeles en San Francisco over de film- en tech-hoofdstad van onze planeet. Droompaleizen bekijken in Beverly Hills? Dagje sfeer proeven rond Google of Apple? Of 2200 jaar oude bomen van ruim 80 meter bewonderen? Alles kan in Californië.

Progressieve energie

Californië is zonder twijfel de meest vooruitstrevende staat van Amerika. Voor Californiërs is niets zo heilig of er mag aan gesleuteld of mee geëxperimenteerd worden. Vandaar de waanzinnige ondernemersgeest die Silicon Valley tot grote hoogte heeft opgestuwd. Vandaar de hippe feesten die in de jaren ’60 uit de grond schoten. Vandaar de bruisende filmcultuur, waarvan Hollywood nog steeds het symbolische middelpunt is. Het mag geen toeval heten dat Californië af en toe openlijk overweegt zelfstandig te worden: creativiteit, natuurpracht, schitterende stranden, architecturale hoogstandjes – Californië zou een compleet (en heel mooi, succesvol) land kunnen zijn.

Overal overweldigende natuur…

Alleen al de schatkamer van de Californische natuur is een ongelofelijk dik en rijk geïllustreerd boek. In Yosemite National Park, bijvoorbeeld, vind je een overweldigende verzameling natuursensaties: van de Half Dome (indrukwekkende granietkoepel) tot El Capitan (majestueuze bergwand), van Bridalveil Fall (gigantische waterval) tot bossen met reusachtige bomen (sequoia’s). En wat te denken van het even fascinerende als lege Death Valley, waar je ’s nachts de meest zinsbegoochelende sterrenhemels te zien krijgt? Of de Mojave woestijn? Joshua Tree of Sequoia National Park, in het zuiden, waar je de ‘echt grote jongens’ (bomen) van wel 80 meter of hoger tegen het lijf loopt?

‘Good vibrations’

Ook het strand- en waterleven in Californië behoort tot het beste van de wereld. Het inspireerde ooit de Beach Boys tot het maken van een reeks onvergetelijke hits, waarvan ‘Good vibrations’ waarschijnlijk de bekendste is. Natuurlijk zijn de stranden rond Los Angeles, waaronder Venice Beach en de kust van Malibu, al heel lang het decor van legendarische films. Maar de grootste sensatie is toch de ‘Big Sur’, de adembenemende kustlijn ten zuiden van Monterey, met plaatsjes als Carmel en Santa Cruz, de bakermat van het beroemde surfmerk O’Neill. Vanaf Highway 1 word je op het ene na het andere, verbazingwekkende uitzicht ‘getrakteerd’, mits je op het juiste tijdstip de juiste kant op rijdt. Vergeet ook San Francisco niet. The City by the Bay ligt prachtig op een tiental heuvels in de San Francisco Bay. ‘The City’, zoals de stad liefkozend door haar inwoners wordt genoemd, staat toeristisch bekend om de Cable Cars, Alcatraz, de Bay Bridge en uiteraard de beroemde Golden Gate Bridge. Aanrader is om over deze laatste een fietstocht te maken.

Gezonde jaloezie

Veel Amerikanen die niet in Californië wonen, zijn een beetje jaloers op de Californiërs: zoveel mooi weer, zoveel schoonheid, zoveel uitdagingen, zoveel lekker eten… Omdat Doets Reizen kind aan huis is in Californië bieden wij je een ruime keuze uit rondreizen, camperreizen, roadtrips en stedentrips.

Reizen naar California

Logo Doets Reizen Amerika

California