Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Het Noorden van IJsland is een schatkamer van natuursensaties, grillige rotsformaties en unieke fotolocaties. Naast de must see’s zijn er ook idyllische stadjes en dorpjes, zoals Akureyri, Húsavík en Hrafnagil. En behalve deze meer bekende plekken kent Noord-IJsland ook allerlei ‘verborgen parels’, zoals kegelvulkaan Hverfell, waterval Goðafoss of het ‘muggenmeer’ Mývatn. Reizen per auto is de beste manier om alle kraters, rotsformaties en lavavelden van Noord-IJsland te ontdekken.

De verrassende charme van Noord IJsland

Baan je een weg door de groen-grijze landschappen van Noord-IJsland, één van de mooiste regio’s van dit vulkanische eiland. In de buurt van het bekende ‘muggenmeer’ Mývatn vind je de mooiste vulkanen, rotsformaties en kegelkraters. Wie de IJslandse cultuur wil proeven zal zich direct thuis voelen in de ‘grote’ stad Akureyri. Naast de honderden vogelsoorten en bijzondere landschappen is Noord-IJsland dé plek om walvissen te spotten. Ga aan boord op één van de vele Wale Watching-excursies en wordt omvergeblazen door de charme van Noord-IJsland.

De ‘grote’ stad Akureyri

Tussen de ruwe natuur van Noord-IJsland ligt Akureyri, de op één na grootste stad van het eiland. Met minder dan 20.000 inwoners is Akureyri niet bepaald een wereldstad en dat is precies haar charme. Tijdens de donkere winterperiode in IJsland is Akureyri dé plek om te vertoeven. De idyllische huizen, sfeervolle lichtjes en met sneeuw bedekte daken toveren de stad om tot een waar Kerstsprookje. Daarnaast zijn de berggebieden rondom Akyreyri perfect voor de sportieveling. In de winter zijn de hellingen van Hlíðarfjall perfect om op te skiën of snowboarden. In de zomer verandert het landschap volledig en leent de berg zich voor uitdagende trektochten en mountainbikeroutes.

Wonderlijke watervallen

De schitterende rondweg van IJsland komt langs vrijwel alle hoogtepunten van het eiland. Toch zijn het de afgelegen gebieden in Noord-IJsland die je zullen verbazen. Een kleine 50 kilometer buiten Akureyri ligt Goðafoss, de ‘Godenwaterval’. Deze hoefijzervormige waterval is één van de grootste van IJsland en een spektakel dat je met eigen ogen gezien moet hebben. Wie verder doorrijdt komt uit bij de reusachtige Dettifoss. Met een breedte van maar liefst 100 meter is dit de krachtigste waterval van Europa.  

Niet te missen in Noord IJsland

Noord-IJsland telt een groot aantal indrukwekkende bezienswaardigheden, waarvan een groot deel te vinden is in het Mývatn gebied. Naast de verschillende vogels (en muggen) staat Mývatn bekend om de uitgestrekte zwavelvelden van Námaskarð en het natuurreservaat Dimmuborgir. Voor unieke fotolocaties, grillige rotsformaties en bijzondere natuursensaties is Noord-IJsland een perfecte vakantiebestemming.

Bezienswaardigheden in Noord IJsland

  • Het knusse stadje Akureyri;
  • De brute kracht van de Goðafoss en Dettifoss watervallen;
  • De zwavelvelden van Námaskarð;
  • Walvisspotten op een IJslandse vissersboot;
  • Kegelvulkaan Hverfell;
  • Het befaamde ‘muggenmeer’ van Mývatn.

Bestemmingen in Noord-IJsland

Reizen naar Noord-IJsland

Logo Doets Reizen IJsland

Noord-IJsland