Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Hverfell, ook Hverfjall genoemd, aan de oostkant van het meer Mývatn, is een cirkelvormige ring en lijkt sprekend op een maankrater. Het werd 2800 jaar geleden gevormd tijdens een explosieve vulkaanuitbarsting en is dus niet ontstaan door een meteoriet inslag.
De krater is 1200 m in diameter en 150 meter hoog. Sinds 2011 word Hverfell beschermd als natuurmonument.

Ligging

De Hverfell krater (of Hverfjall) is gelegen in het gebied rondom het Lake Myvatn in het noorden van IJsland. Het is een van de meest vulkanische delen van het land en alleen daarom al het bezoeken waard. Zo bewonder je hier het unieke meer van Myvatn, de kokkende modderpoelen van Hverir, en de Grjótagjá grot. De meest bekende en indrukwekkendste krater van is echter die van de Hverfell, dit is een van de grootste explosie kraters van Europa.
Deze explosie kraters worden gevormd wanneer er met een grote kracht materiaal wordt uitgeworpen wat inslaat op de aardkorts. De uitbarsting die de Hverfell krater veroorzaakte vond meer dan 3000 jaar geleden plaats. Door erosie en wind door de jaren heen wordt de rand extra geaccentueerd zoals we vandaag de dag kunnen zien bij een bezoek aan de krater.

Praktische tips voor een bezoek

De Hverfell is namelijk meer dan 300 meter hoog, 140 meter diep en heeft een diameter van bijna 1,2 km! De klim naar boven is dan ook vrij intensief maar de inspanning meer dan waard! Er lopen 2 wandelpaden naar de top waarvan niet afgeweken mag worden. Beide paden zijn duidelijk aangegeven en lopen naar de kraterrand. Aangekomen op de top heb je een geweldig uitzicht op het meer van Myvatn en aan de andere kant de krater zelf in. Het pad loopt verder langs twee derde van de krater. Je kunt aan de andere kant afdalen naar Dimmuborgir maar het pad houdt daarna op, je moet uiteindelijk dus weer dezelfde weg terug afleggen. Let tijdens deze hike goed op losliggende, en verschuivende grond, de grond kan op sommige plekken gaan glijden.

Onze topbestemmingen in de buurt van Hverfjall Vulkaan

Reizen in de buurt van Hverfjall Vulkaan

Logo Doets Reizen IJsland

Hverfjall Vulkaan