Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Hverir is een geometrisch gebied in het noorden van IJsland nabij het beroemde meer van Myvatn. Hverir bestaat ui t een ‘veld’ met kokende, bubbelende modderpoelen, spuitende stoomgaten en fumarolen.
Het landschap is uniek vanwege de goeie toegankelijkheid vanaf ringweg 1, en vanaf de weg zie (en ruik) je de rokende pluimen uit de grond komen. De zwavel zorg voor waanzinnige kleuren op het landschap, van felgeel naar roestbruin tot diverse blauwtinten

Ligging en bezienswaardigheden

Zes kilometer ten oosten van het Myvatn meer direct aan de ringweg is het geometrisch gebied van Hverir te vinden. Je kunt het niet missen, de parkeerplaats is direct aan de ringweg 1, en de rokende pluimen van de modderpoelen zijn vanaf de weg te zien.
Dit gebied ligt direct naast de helling van de mijnberg Námafjall. Deze berg is 432 m hoog en geeft een mooi uitzicht over de rokende pluimen en modderpoelen. Uit de stomende berg werd eeuwen lang zwavel gemijnd, wat in Europa voor buskruit werd gebruikt.
Een wandelpad loopt over de berg weer terug naar de parkeerplaats.
Hverir betekent letterlijk 'hete bronnen'. Het gebied is onbegroeid, vanwege de vele uitbarstingen en lava die uit de grond omhoog komt. De zwavel die naar boven komt vormt de mooie kleuren in het landschap. je kunt aan de rand van de modderpoelen goed zien hoe het blauwachtige modder overloopt naar groen, bruin, naar de karakteristieke gele kleur.
De zwavel zorgt er ook voor dat je Hverir eerder ruikt dan dat je het ziet. Laat je hierdoor echter niet afschrikken en laat je neus rustig wennen aan de geur. Langs de modderpoelen loopt een wandelpad gedeeltelijk over boardwalks. De wandelroutes zijn geheel afgezet en het is gevaarlijk om de poelen van dichterbij te bekijken.
Zoals op veel plekken op IJsland wordt de warmte in de aarde rondom Hverir omgezet in elektriciteit in een nabijgelegen energie centrale.


Reizen in de buurt van Hverir

Logo Doets Reizen IJsland

Hverir