De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Grjótagjá is een met bronwater gevulde grot in een spleet en was het decor van een beroemde liefdes scene met Jon Snow en Ygritte uit de hit serie Game of Thrones. Grjótagjá is gelegen nabij het Lake Myvatn in het noordwesten van IJsland. Grjótagjá was ooit een populaire badplaats totdat in de zeventiger jaren de Krafla vulkaan in het gebied uitbarstten en het water te heet werd om in te baden.

Geschiedenis

Het verhaal gaat dat de grot vanaf de 18de eeuw gebruikt werd als schuilplaats door criminelen. De lavagrotten werden hierdoor, en door vele andere angstaanjagende verhalen over trollen, gemeden door de lokale bevolking. Pas later werd het potentieel van de warmwaterbronnen in de grotten ontdekt door de IJslanders en werd het een populaire badplaats. Echter, toen tussen 1975 en 1984 de nabij gelegen Krafla vulkaan negen keer uitbarstte, werd het water te heet om in te baden. Inmiddels is het water al flink afgekoeld, maar door de constante aanwezigheid van vloeibaar gesteente in de omgeving van de grot is baden niet meer toegestaan. 
Wel kun je vandaag de dag de grot in kruipen en een blik werpen op het helderblauwe, hete water en de geweldige lava vormen in de grot.

Hollywood 

Liefhebbers van de wereldberoemde HBO serie 'Game of Thrones' zullen de grot direct herkennen van de serie. Een van de meest iconische liefdesscène van de serie speelt zich hier af. In de serie is er een waterval toegevoegd aan de grot, in werkelijkheid is deze niet aanwezig. Verder is de grot in de serie geheel gelijk gehouden aan de werkelijkheid. 

Bereikbaarheid en ligging

Wil je de grot met eigen ogen bezichtigen, dan kan dat via een rotsachtig pad. De grot is klein en smal, dus er passen max 1 of 2 personen in. De grot vind je ten oosten van het Myvatn meer in het noordwesten van IJsland. De grot ligt aan wegnummer 860, een directe aftakking van de ringweg 1.
Een bezoek aan Grjótagjá combineer je met het Myvatn meer en de Hverfjall vulkaan
Reizen in de buurt van Grjótagjá

Logo Doets Reizen IJsland

Grjótagjá