Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Met de Krafla vulkaan en de geestdriftige geothermische velden in zijn kern, klopt het gebied nog steeds, hoewel nauwelijks hoorbaar, met een gesmolten hart. Je kun via een pittige wandeling naar de caldera lopen van de vulkaan. Je loopt dan over de kraterrand van de vulkaan, wat spectaculair is.

Bezienswaardigheden

Vlakbij het Myvatn-meer ligt de vulkaan Krafla. Deze vulkaan is onderdeel van het Grote Krafla Vulkanische Systeem. Dit is een strook van scheuren en spleten van 4 tot 10 km breed en 80 km lang. Het gebied is vergelijkbaar met andere beruchte vulkanen op IJsland als Hekla en Katla.
Vaak word de vulkaan verward met de berg Krafla. De caldera van de vulkaan ligt in het midden en heeft een diameter van 10 km. In de caldera liggen een aantal bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de bubbelende modderpoelen en spuitende stoomgaten bij Hverir, de Grjótagjá grot, en de Hverfjall vulkaan.

In deze omgeving is het na smeulende lavaveld van de uitbarsting tussen 1975 en 1984 nog steeds te zien. Onder dit gebied ligt een enorme magmakamer die op sommige plekken tot maar 3 km onder het aardoppervlak ligt. De vulkaan heeft daardoor veel invloed op zijn omgeving, zo was de bekende Grjótagjá grot vroeger toegankelijk, maar na uitbarsting van de Krafla werd het water in de grot te heet om te gebruiken als bad.
De vulkaan ligt ook relatief dicht bij de machtigste waterval van Europa, de Dettifoss.

Binnen het Krafla gebied liggen twee grote explosiekraters, de Víti en de Askja. Deze explosie kraters worden gevormd wanneer er met een grote kracht materiaal wordt uitgeworpen wat inslaat op de aardkorst. De Víti is de bekendste en werd gevormd door een uitbarsting in een deel van de Krafla vulkanische regio rond 1724. Deze krater is heeft een diameter van ongeveer 300 meter, en heeft een helderblauw kratermeer in het midden. 

Rond de vulkaan Krafla ligt een korter en een langer wandelpad. Vanaf deze wandelpaden heb je een prachtig uitzicht over het vulkanische landschap. Ten zuiden van het Krafla gebied ligt Námafjall de mijnberg. Vroeger werd hier eeuwen lang zwavel gemijnd. Naast deze berg ligt het geothermische veld waar heel veel hete modderpoelen en stoomgaten te vinden zijn.

Onze topbestemmingen in de buurt van Krafla Vulkaan

Reizen in de buurt van Krafla Vulkaan

Logo Doets Reizen IJsland

Krafla Vulkaan