Vraag

Wat kan ik verwachten van British Airways en/of American Airlines?

Antwoord:

British Airways is de nationale luchtvaartmaatschappij van het Verenigd Koninkrijk en daarmee echte ‘Engelse trots’. British Airways heeft een groot aantal nonstop verbindingen vanaf London Heathrow naar de USA en Canada. Het fijne is dat British Airways op London Heathrow haar eigen terminal heeft en dat daardoor het overstappen efficiënt is. Daarnaast vlieg je direct vanaf Londen naar je eindbestemming in de USA en Canada en heb je geen stress met douane en overstappen in de USA of Canada. British Airways zit in de alliantie One World met American Airlines. Dit betekent dat je ook heel goed kunt combineren met deze twee airlines. Bijvoorbeeld heen vanaf Schiphol nonstop naar Philadelphia en dan door naar je eindbestemming in de USA per American Airlines, en retour per British Airways vanaf bijvoorbeeld San Diego nonstop naar London Heathrow en door naar Schiphol. Het fijne is dat British Airways in tegenstelling tot United laat vertrekt vanaf West-USA. Zo kun je op je gemak je camper inleveren op de dag van vertrek en ’s avonds terugvliegen. British Airways heeft ook een tussenklasse Premium tussen Economy en Business die bijna 20 centimeter meer ruimte biedt!

Doorverbindingen vanaf HUB’s (overstap airports)

Vanaf bovengenoemde nonstop- bestemmingen, ook wel gateway en/of HUB genoemd  -zoals Philadelphia- kun je naar een groot scala aan eindbestemmingen vliegen in de USA per American Airlines.

Wat betekent dat overstappen?

Als je vanaf Europa met American Airlines aankomt in Philadelphia, ga je eerst door de douane en haal je je bagage van de band. Je gaat hiermee ook door border protection en zet daarna je bagage weer op een connecting flights/interline bagageband. Je bagage is 'doorgelabeld' naar de eindbestemming. Dit kost even wat tijd, dus voldoende overstaptijd op de eerste luchthaven van aankomst in de USA is essentieel. Verder is binnenlands vliegen en overstappen terug naar Europa heel efficiënt en kun je soms met 1 uur overstaptijd volstaan. In de USA is vliegen meer zoals een busverbinding bij ons. 

Belangrijke luchthavens in West-USA

British Airways vliegt dagelijks nonstop vanaf London Heathrow naar San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Phoenix en Denver. 

Stopover

Een stopover betekent dat je voor een paar dagen uitstapt in de gatewaystad Philadelphia. Het is fijn hier alvast te acclimatiseren voordat je naar West-USA gaat. Je mag een stopover veelal gratis maken als je een retour West-USA of Florida hebt. Je betaalt wel extra, o.a. de verblijfskosten.

Pitch

Wat is dat nu precies? Dat is de ruimte tussen jouw stoel en de stoel voor je. Let wel: de ‘pitch’ wordt gemeten vanaf de achterzijde van je rugleuning tot en met de achterzijde van de rugleuning van de stoel voor je. Voor trans-Atlantische vluchten bedraagt de pitch:

  • British Airways Economy: circa 79 centimeter
  • American Airlines Economy: circa 79 centimeter
  • British Airways Premium Economy: circa 97 centimeter
  • British Airways Business: circa 180 centimeter met mogelijkheid Club World voor horizontale bedden.
  • Bij American Airlines binnenlands kan de pitch in de Economy klasse kleiner zijn en is de pitch in de Business klasse circa 100 centimeter.

Maaltijden

Tijdens de trans-Atlantische vlucht krijg je een maaltijd, afgestemd op het tijdstip van de dag. Vlak voor aankomst krijg je nog een snack. Alcoholische drankjes zijn eenmaal inbegrepen tijdens de vliegreis, tenzij je Business Class vliegt. Binnenlands per American Airlines krijg je afhankelijk van de duur van de vlucht een non-alcoholisch drankje en een klein zakje pinda’s. Op de luchthaven heb je na de 'security' voldoende opties om eten en drinken te kopen om mee te nemen aan boord van de vlucht. Op het traject vanaf Schiphol naar London Heathrow krijg je geen drinken of eten. 

Stoelreservering

Is mogelijk vanaf 300 dagen voor aanvang van de uit- of thuisreis. Hier worden kosten voor berekend en het vliegticket moet volledig betaald en uitgegeven zijn voordat er een stoelreservering gemaakt kan worden. Het reserveren kan via de website van British Airlines middels het ticketnummer. 

Entertainment

Tijdens de trans-Atlantische vlucht zijn de stoelen voorzien van een eigen entertainmentscherm. Wij adviseren je eigen headset mee te nemen. Op het entertainmentscherm worden films, tv-programma’s, spelletjes en radio aangeboden. In de Business Class heb je een iets uitgebreider entertainmentprogramma en een iets groter scherm. Ook heb je in de Business Class een stopcontact om eventueel je telefoon of andere elektronische apparaten op te laden. Let wel op dat dit Amerikaanse stopcontacten zijn, waarvoor je een goed werkende converter* nodig hebt. *Voor Apple-apparaten heb je een Appleconverter nodig. Op binnenlandse vluchten is er een zeer beperkt of geen entertainmentsysteem aanwezig. 

WIFI

British Airways biedt geen WIFI. 

Luchthavenbelastingen

In de luchthavenbelasting is een groot deel aan kosten voor brandstof en beveiliging inbegrepen. Vooral de kosten van brandstof zijn door olieprijzen en dollar/euroverhouding sterk fluctuerend. Op het moment dat je je reis bij Doets Reizen reserveert, rekenen wij de op dat moment actuele luchthavenbelastingen. Luchthavenbelastingen veranderen vaak, snel en altijd te laat. De oorzaak zijn de lokale autoriteiten, vooral omdat in de luchthavenbelasting een component beveiligingskosten zit en een component brandstof, die gekoppeld is aan olieprijzen. Hierdoor behouden wij ons het recht voor om de luchthavenbelasting tot en met de dag van vertrek te wijzigen en na te belasten. Om deze vervelende verhogingen te voorkomen, adviseren wij vaak jouw vliegtickets inclusief luchthavenbelasting op een door ons aangegeven moment volledig te betalen. Zo voorkom je verhoging op verhoging. 

Andere boekingsklasse

In de reissommen die wij publiceren op onze website, is de laagstgeprijsde boekingsklasse inbegrepen. Door vraag & aanbod kan het zijn dat wij een minder goede beschikbaarheid hebben en een andere boekingsklasse qua prijs moeten aanbieden. Je blijft nog steeds in dezelfde Economy klasse vliegen, maar betaalt helaas meer. Wij kijken altijd naar vertrekdagen rondom de door jou gewenste vertrekdatum. Ook kijken wij naar partners, zoals American Airlines of naar andere airlines. Onze afdeling verkoop kan je hiermee heel goed helpen.

Fly Green

Je kunt je CO2-uitstoot van je vliegreis compenseren met GreenSeat, kosten 13 euro per persoon per retour.


Relevante veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van de onderstaande contactmethodes.