Vraag

Wat kan ik verwachten van KLM en/of Delta Airlines?

Antwoord:

KLM roept bij veel Nederlanders het gevoel van nationale trots op. Al meer dan tien jaar is KLM eigendom van Air France en werken zij nauw samen in het Skyteam met Delta Air Lines. Dat betekent dat je soms heen in een Delta-machine vliegt en terug in een KLM-vliegtuig. Ook kun je heen per KLM vliegen en retour per Air France via Paris Charles de Gaulle. Groot voordeel van KLM is een groot aantal nonstop-verbindingen vanaf Schiphol. Doets Reizen werkt al meer dan dertig jaar samen met KLM/Air France en Delta Air Lines.

Doorverbindingen vanaf HUB’s (overstap airports)

Vanaf diverse bovengenoemde nonstop-bestemmingen*, ook wel gateway en/of HUB genoemd kun je naar een groot scala aan eindbestemmingen vliegen in de USA en Canada.
*Detroit, Minneapolis, New York en Atlanta.

Wat betekent dat overstappen?

Als je vanaf Europa met  KLM/Delta of Air France aankomt in de USA of Canada, ga je eerst door de douane en haal je je bagage van de band. Je gaat ook hiermee door 'borderprotection' en zet daarna je bagage weer op een connecting flights/interline bagageband. Je bagage is 'doorgelabeld' naar de eindbestemming. Dit kost even wat tijd, dus voldoende overstaptijd op de eerste luchthaven van aankomst in de USA is essentieel. Verder is binnenlands vliegen en overstappen terug naar Europa heel efficiënt en kun je soms met een uur overstaptijd volstaan. In de USA is vliegen meer zoals een busverbinding bij ons is. 

Belangrijke NON-STOP bestemmingen van KLM/Delta Air Lines:

KLM en Delta Air Lines vliegen naar een groot aantal belangrijke luchthavens nonstop, namelijk San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Portland Oregon, Seattle en Salt Lake City, New York, Washington DC, Boston, Orlando, Tampa, Miami (winter), Vancouver, Calgary, Edmonton, Montreal en Toronto. 

Pitch

Wat is dat nu precies? Het is de ruimte tussen jouw stoel en de stoel voor je. Let wel: de ‘pitch’ wordt gemeten vanaf de achterzijde van je rugleuning tot en met de achterzijde van de rugleuning van de stoel voor je. Voor trans-Atlantische vluchten bedraagt de pitch:

 • KLM/Air France Economy: circa 79 centimeter
 • Delta Air Lines Economy: circa 81,5 centimeter
 • KLM Economy Comfort: circa 89 centimeter
 • KLM Business: circa 145 centimeter met horizontale bedden.
 • Delta Business circa 145 centimeter met mogelijkheid voor horizontale bedden, m.u.v. op de Boeing 757-200. 
 • Air France Business circa 145 centimeter met mogelijkheid voor bijna 85 %.

Maaltijden

Tijdens de trans-Atlantische vlucht krijg je een maaltijd, afgestemd op het tijdstip van de dag. Vlak voor aankomst krijg je nog een snack. Alcoholische drankjes zijn eenmaal inbegrepen tijdens de vliegreis, tenzij je Business Class vliegt. Binnenlands krijg je afhankelijk van de duur van de vlucht een non-alcoholisch drankje en een klein zakje pinda’s. Op de luchthaven heb je na de security voldoende opties om eten en drinken te kopen om mee te nemen aan boord van de vlucht.

Stoelreservering

 • KLM: Je kunt vooraf een specifieke stoel boeken tegen betaling t.w.v. €30,- per persoon per enkele reis. Wanneer u wacht tot 24 voor u vertrek kunt u tijdens het online inchecken voor de vlucht gratis een stoel reserveren. 
 • Delta Air Lines: Gratis

Economy Comfort KLM

Vluchten uitgevoerd door KLM beschikken over Economy Comfort stoelen. Een stoel in de Economy Comfort sectie van het vliegtuig levert de volgende voordelen op: 

 • Meer beenruimte en verder naar achteren verstelbaar
 • Extra beenruimte: tot 89 cm
 • Verder verstelbaar: tot 18 cm 
 • In afzonderlijke zone 
 • Voor in Economy Class 
 • Ergonomisch ontworpen

De kosten variëren tussen € 90,-  en € 170,-  (per persoon per enkele reis) en zijn afhankelijk van de vliegbestemming. Wij adviseren deze service direct vooraf via Doets Reizen te reserveren. Het aantal Economy Comfort stoelen is namelijk beperkt. Er is dus een grote kans dat wanneer je incheckt voor de vliegreis, de Economy Comfort stoelen niet meer beschikbaar zijn. 

Entertainment

Tijdens de trans-Atlantische vlucht zijn de stoelen voorzien van een eigen entertainmentscherm. Wij adviseren je eigen headset mee te nemen, echter KLM biedt eventueel ook een headset aan. Op het entertainmentscherm worden films, tv-programma’s, spelletjes en radio aangeboden. Dankzij het nieuwste inflight entertainmentsysteem, dat aan boord van steeds meer vliegtuigen beschikbaar is, kun je je USD-kabel of oplader gebruiken in zowel de Economy als de Business Class. In de Business Class heb je een iets uitgebreider entertainmentprogramma en een iets groter scherm. Ook heb je in de Business Class een stopcontact om eventueel je telefoon of andere elektronische apparaten op te laden. Let wel; het zijn  Amerikaanse stopcontacten waarvoor je een goed werkende converter* nodig hebt.
*Voor Apple-apparaten heb je een Apple-converter nodig. Op binnenlandse vluchten is er een zeer beperkt of geen entertainmentsysteem aanwezig. 

WIFI

Op steeds meer vluchten kun je gebruik maken van WIFI tijdens de vlucht. Op alle Dreamliners is WIFI aan boord, kosten vanaf 5 euro. Kies voor een van de verschillende internet pakketten, afhankelijk van het toestel waar je mee vliegt. Aan boord van alle toestellen die zijn uitgerust met internet test KLM daarnaast het versturen van gratis berichten (via WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat en soortgelijke services). Wil je weten of je gebruik kunt maken van WIFI op je vlucht, check dan vanaf 3 dagen voor vertrek de in Flight Guide op de website van de KLM.

Luchthavenbelastingen

In de luchthavenbelasting is een groot deel aan kosten voor brandstof en beveiliging inbegrepen. Vooral de kosten van brandstof zijn door olieprijzen en dollar/euroverhouding sterk fluctuerend. Op het moment dat je je reis bij Doets Reizen reserveert, rekenen wij de op dat moment actuele luchthavenbelastingen.
Luchthavenbelastingen veranderen vaak, snel en altijd te laat. De oorzaak zijn de lokale autoriteiten, vooral omdat in de luchthavenbelasting een component beveiligingskosten zit en een component brandstof die gekoppeld is aan olieprijzen. Hierdoor behouden wij ons het recht voor om de luchthavenbelasting tot en met de dag van vertrek te wijzigen en na te belasten. Om deze vervelende verhogingen te voorkomen adviseren wij vaak jouw vliegtickets inclusief luchthavenbelasting op een door ons aangegeven moment volledig te betalen. Zo voorkom je verhoging op verhoging. 

Andere boekingsklasse

In de reissommen die wij publiceren op onze website is de laagstgeprijsde boekingsklasse inbegrepen. Door vraag & aanbod kan het zijn dat wij een minder goede beschikbaarheid hebben en een andere boekingsklasse qua prijs moeten aanbieden. Je blijft nog steeds in dezelfde Economy klasse vliegen, maar betaalt helaas meer. Wij kijken altijd naar vertrekdagen rondom de door jou gewenste vertrekdatum. Ook kijken wij naar partners, zoals United of naar andere airlines. Onze afdeling verkoop kan je hiermee heel goed helpen. Economy Comfort, hiervoor krijg je 10 centimeter meer beenruimte. Verder geen extra maaltijden of extra luxe. Kosten bedragen 90 tot 160 euro per enkele reis per persoon, afhankelijk van de bestemming. Informeer bij onze afdeling verkoop naar mogelijkheden en kosten.

Fly Green
Je kunt je CO2-uitstoot van je vliegreis compenseren met GreenSeat. De kosten bedragen 13 euro per persoon per retour.

Bus Transfer naar Amsterdam Schiphol
Iedereen die met KLM vliegt, kan gratis gebruik maken van de transfer bus die vanaf Maastricht, Eindhoven, Arnhem of Nijmegen vertrekt naar Schiphol. Belangrijk is wel dat dit direct bij reservering van de reis wordt vastgelegd.


Relevante veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van de onderstaande contactmethodes.