Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Treinreizen in Noorwegen

Reizen door Noorwegen staat garant voor prachtige uitzichten over veelal ongerepte natuur. Naast dat er fantastische wegen zijn om met je eigen auto of met huurauto overheen te rijden, zijn er ook een aantal trajecten waarbij het een meerwaarde heeft om per trein te reizen. Laat je verassen door de mooiste treinroutes door Noorwegen en zet je eigen voertuig even aan de kant zodat je alle tijd hebt om volledig op te gaan in de unieke omgeving.

Bekijk onze treinreizen in Noorwegen

Waarom een treinreis

Waarom zou je kiezen voor een treinreis in een land met een prima wegennetwerk? Over de gehele wereld zijn prachtige spoorroutes te vinden die in de geschiedenis vooral gebruikt werden voor het bevoorraden en bereiken van afgelegen gebieden en dorpen. Veel van deze routes worden vandaag de dag gebruikt voor toeristische doeleinden. Het voordeel van een treinreis is namelijk dat je volledig gefocust kunt zijn op je omgeving, je hoeft immers niet intensief op de weg en andere verkeersgebruikers te letten. Helemaal wanneer je in de bergen rijdt, kan rijden intensief zijn als je dit niet gewend bent. Tijdens een treinreis kun je heerlijk relaxen en achterover geleund in je stoel genieten van de uitzichten. Een perfecte manier dus om de prachtige natuur van Noorwegen tot je te nemen.

Flåm, Vestland - Vakantie Noorwegen - Doets Reizen - Credits to Visit Flam

Routes door Noorwegen

Noorwegen beschikt over een uitstekend spoorwegen netwerk met meer dan 3000 kilometer spoor door het gehele land. Vanuit de noordelijke stad Bodø kun je een van de zuidelijkste plaatsen van Noorwegen Kristiansand per trein bereiken.
Elk traject heeft zijn eigen hoogtepunten en geschiedenis. Doets Reizen raad je aan om een combinatie te maken tussen een rondreis per auto en per trein, zodat je de vrijheid van een autoreis behoudt, maar toch de mooiste treintrajecten meepakt.

Flåm, Vestland - Vakantie Noorwegen - Doets Reizen - Credits to Visit Flam

De Bergen Spoorlijn

Ongetwijfeld de populairste route door Noorwegen verbind twee van de grootste steden van het land: Oslo en Bergen. Niet alleen zijn deze twee steden een absolute aanrader tijdens je reis door Noorwegen, ook de treinreis is prachtig.
De treinrit over de Bergen Spoorlijn duurt ongeveer 7 uur en voert langs indrukwekkende vergezichten, fjorden, bergen, meren, watervallen en bossen. Het spoor loopt over Europa’s hoogste bergplateau: Hardangervidda.
Wil je dit traject verlengen, dan is het mogelijk om op station Myrdal over te stappen op een ander populair traject: de beroemde Flåm-spoorlijn. Een steile afdaling van een uur die naar het stadje Flåm loopt. Dit traject heeft een enorm hoogteverschil van ongeveer 866 meter en biedt uitzichten op bergen, rivieren, valleien en watervallen.

Bryggen in Bergen Noorwegen - Doets Reizen - Vakantie Noorwegen - Credit Fjord Bergen

Combinatie met Zweden

Treinreizen is niet alleen populair in Noorwegen, maar ook in de buurlanden wordt veelvuldig gebruik gemaakt van deze efficiënte manier van reizen. Wanneer je een langere reis plant kun je een uitstapje maken naar Zweden. Vooral wanneer je Zweeds Lapland in de winter wilt bezoeken is reizen per trein een goede optie. Wanneer wegen in de winter slecht begaanbaar zijn is de trein een uitkomst. Praktische routes zijn van Stockholm naar Zweeds Lapland (ongeveer 11,5 uur met slaapcoupé) en van Kiruna (Zweden) naar Narvik (Noorwegen). Vanuit Kiruna in Zweeds Lapland kun je prachtige bestemmingen bereiken als Abisko National Park en bijzondere accommodaties als het Icehotel 356 waar je in een hotelkamer volledig gemaakt van ijs kunt overnachten. Reis je door naar Narvik in Noorwegen, dan kan je per huurauto of transfer richting de Lofoten of Tromsø, de toegangspoort tot Noors Lapland en dé plek om het Noorderlicht te spotten.

Elske Doets in Zweden - Treehotel - Treehotel Zweden - Treehotel Sweden - Vakantie Zweden - Doets Reizen

Uitgelichte treinreizen in Noorwegen

Logo Doets Reizen

Treinreizen in Noorwegen