Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Zeg 'cowboylandschap' en miljoenen mensen zullen meteen de contouren zien van Monument Valley. De zandsteenrotsen en woestijnvlaktes zijn onbetwistbaar hét gezicht van het Wilde Westen. Monument Valley kun je met een auto, een camper óf op de rug van een paard aandoen. De vele, geweldige plaatsen om er te overnachten, maken van Monument Valley een plek waar je nóóit meer weg wilt!

Paarden en prairies in Monument Valley

Zodra je een voet zet in het Navajo-reservaat word je overspoeld door een vlaag van herkenning. Op de achtergrond hoor je het legendarische tromgeroffel, gevolgd door het gefluit van een ocarina en de stalen snaren van een elektrische gitaar. Het enige verkeer is een overstekende salamander of een verdwaald stuk tuimelkruid. Ondanks dat het prairie- en woestijngebied de thuisbasis is van de Navajo (of Dineh), heeft de vallei haar iconische status te danken aan de enorme media-aandacht van Hollywood. De vallei is het decor geweest van ontelbaar veel Westernfilms, series, muziekvideo’s, commercials en videogames. Alléén al door het bijzondere karakter is Monument Valley een essentiële stop tijdens jouw rondreis door West Amerika.

Overweldigend mooi woestijnlandschap

Torenhoge dieprode eilandbergen, uitgestrekte woestijnvlaktes, diepe canyons en intense stilte. Het natuurschoon van Monument Valley is in één woord fantastisch. Stap in de auto en volg de bekende Valley Drive langs schitterende uitzichten en monumentale eilandrotsen. Ga verder naar het Noorden en aanschouw de ruige Valley of the Gods, met als hoogtepunt de Mexican Hat en uitdagende hiking trails. Liever niet alleen de vallei verkennen? De Navajo’s staan klaar om je alle ins en outs te laten zien tijdens een avontuurlijke jeeptour. Ook is Monument Valley dé plek voor – hoe kan het ook anders – een paardrijtocht. Spring het zadel op en bewonder al het natuurschoon van Monument Valley, waaronder de Three Sisters, de Sleeping Snoopy Rock, de West en East Mitten én de bekende Rain God tafelberg.

Bekende fotostop: Forrest Gump Point

De meest bekende fotostop bij Monument Valley? Wereldberoemd geworden door de legendarische film Forrest Gump, de gelijknamige Oscarwinnende film uit 1994 met Tom Hanks in de hoofdrol. Forrest Gump had in het verhaal drie jaar, twee maanden, 14 dagen en 16 uur gerend toen hij de heuvel bereikte die uitkijkt op Monument Valley Navajo Tribal Park. Na verschillende keren het land doorkruist te hebben, kwam Forrest erachter waarom hij zo veel liep, en dat het iets was wat zijn moeder hem verteld had: "Laat het verleden achter je voordat je verder gaat." Het besef kwam rond kilometerpaal 13 op de U.S. 163, en Forrest verkondigde aan zijn volgelingen dat hij klaar was met rennen. Nu bekend als "Forrest Gump Point", biedt deze plek een spectaculair uitzicht, en wordt bezocht door massa's filmfans en toeristen op hun tocht naar dit herkenbare plekje met uitzicht op de imposante buttes van Monument Valley tonen. Las een korte pauze in en neem, nu je er toch bent, een foto bij het Forrest Gump Point. Pas vanzelfsprekend wel goed op met het maken van foto's, je staat immers op een autoweg. 

Wandelen in Monument Valley Navajo Tribal Park: The Wildcat Trail

De Wildcat Trail is een rondwandeling van circa 6,5 km in een van de meest schilderachtige gebieden die Monument Valley te bieden heeft. Deze trail geeft wandelaars het gevoel dat ze terug in de tijd zijn gegaan naar het Wilde Westen. Wandel rond enkele van de beroemdste rotspilaren van het park en sta op een plek waar drie torenhoge buttes de grond uitschieten. De Wildcat Trail is de enige zelf te bewandelen route in het park, maar biedt een landschap van wereldklasse. Tijdens het wandelen sta je oog in oog met de wereldberoemde Mitten Buttes en Merrick Butte. Het startpunt van deze wandeling is te vinden aan de Noordwest kant van de parkeerplaats bij het Visitor Center. 

De geheimtaal van de Navajo's

Monument Valley is de woonplaats van de Navajo-indianen, zij beheren het park. Houd er maar meteen rekening mee: alles in Navajo Country is 'anders'. Dat begint al in de auto. Zo rijd je met country and western op je radio, zo klinkt er plotseling een taal en muziek uit de luidsprekers waar werkelijk geen touw aan vast te knopen is. 'Hah-ie-yo-heee-ie-hay' (of iets dergelijks) roept een man, gevolgd door een geweldige roffel op wat waarschijnlijk een trommel is. 

Valley of the Gods

Monument Valley Navajo Tribal Park (zoals de volledige officiële naam luidt) is een gigantische 'beeldentuin'. Al op kilometers afstand zijn de reusachtige, soms zeshonderd meter hoge zandstenen rotsen te zien. En bijna allemaal hebben ze veelzeggende namen gekregen als Camel Butte, The Three Sisters, Big Chief, John Ford's Point (de favoriete plek van de filmregisseur) en Mexican Hat. Even ten noorden van Mexican Hat kun je de spannende trail Valley of the Gods rijden. Deze route van circa 27 km is een echte aanrader en laat je kennismaken met indrukwekkende tafelbergen (mesa's) met bizarre vormen. In Monument Valley hebben de Navajo-indianen het voor het zeggen. Hun kunstzinnigheid is terug te vinden in bijzondere, handgemaakte zilveren sieraden en zelfgewoven kleden. Die brengen zij aan de man tegen prijzen die veel lager zijn dan die in de souvenirwinkels. Ooit zagen wij een bordje met daarop de tekst: 'Koop bij Chief Red Bull - de enige Indiaan die u niet afzet'.

Ancients Scenic Byway

Bij Blanding, in het uiterste zuidoosten van de staat, begint de beroemde Trail of the Ancients Scenic Byway. Deze prachtige route is bijna 600 kilometer lang en loopt door meerdere staten. Langs de trail liggen zo’n vijftien opgravingen van Indiaanse nederzettingen, waarvan je er een aantal kunt bezoeken. Hoogtepunten onderweg zijn dus Monument Valley en het Mesa Verde National Park in Colorado. Deze toeristische autoroute is zonder te overdrijven rijk aan landschappelijke vergezichten in alle richtingen en zowel archeologische als culturele intriges, en komt talrijke voorbeelden tegen van de voorouderlijke Puebloan-geschiedenis. Een rondrit over het gebied in Utah van de Trail of the Ancients omvat het Four Corners Monument, Edge of the Cedars State Park & Museum, Natural Bridges National Monument, Hovenweep National Monument en vele andere interessante gebieden. Een meer cirkelvormige route voert langs de steile en spectaculaire Moki Dugway, die bestaat uit steile hellingen met grind. (De smalle helling van 11 procent is niet aan te bevelen voor campers).

Jeeptour in Monument Valley

Monument Valley ligt precies op de grens van Utah en Arizona. Het Visitor Center staat aan het einde van de Monument Valley Road, een zijweg van Highway 163. Via een autoroute van ongeveer 25 kilometer (dit is een dirt road en af te raden om met je camper of huurauto te trotseren). Als je het ons vraagt, is het toch het leukst en meest verantwoord om bij een Navajogids in zijn jeep te stappen. Al is het maar om de schitterende verhalen (sprookjes bijna) die de chauffeurs bij zo'n beetje elke rots kunnen vertellen. Bovendien kan de weg door de vallei ruw zijn op bepaalde stukken, zodat degenen die met een huurauto of camper deze schilderachtige weg ontoegankelijk kunnen vinden. De Monument Valley Drive, komt langs 11 verschillende uitzichtpunten, waar je eventueel kunt stoppen om foto's te nemen. De meeste andere tours zullen je ook van de gebaande paden brengen. Doets Reizen geeft graag advies over de beste optie passend bij jouw wensen en verwachtingen. Een tip die we je nu alvast meegeven: Kies bij voorkeur een jeeptour óf vroeg in de ochtend óf laat in de middag, als de zon laag staat en het strijklicht net als in de films van John Ford de monolieten laat gloeien als smeltend staal. In de vroege avond wel warm aankleden, want in no time duikelt de temperatuur naar beneden. Bij Doets Reizen boek je direct vooraf de meest geschikte tour naar keuze zodat je gegarandeerd bent van een stoel en een efficiënte dagindeling kunt maken. 

Excursies in Monument Valley

Goulding Film & Cultural History Museum

Als je in Monument Valley aankomt, adviseert Doets Reizen een bezoek te brengen aan het Goulding Film and Cultural History museum in de Goulding's Lodge. Het is de perfecte introductie en educatieve kennismaking voor wat je in de vallei zult zien en serveert een uitstekende Navajo Taco. Je krijgt door dit bezoek de kans om de cultuur en geschiedenis van dit gebied beter te begrijpen. 

Overnachtingen in Monument Valley

Door de vele camperplaatsen is er altijd wel een mooi plekje te vinden om te overnachten rondom Monument Valley. Maar ook ín de vallei zijn er verschillende hotels een lodges aanwezig. Verblijf in het bekende Goulding’s Lodge en wordt wakker met een uitzicht waar je mond van openvalt. Of spendeer de nacht in het View Hotel voor een nóg indrukwekkender uitzicht. Slapen in een tent, lodge of hotel in  Monument Valley is een beleving die je niet snel zal vergeten. Voor de meest bijzondere ervaring verblijf je in The View Hotel. Dit bijzondere hotel is gebouwd op en in de rotsen van Monument Valley en serveert je een 'Million Dollar View' op de mesa's. 

De beste hotels en plekken om te slapen in Monument Valley:

Samenvattend: De bezienswaardigheden in Monument Valley

Het mag duidelijk zijn: Monument Valley mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Zuidwest Amerika. Hoe jouw bezoek aan Monument Valley er ook uitziet, deze hoogtepunten mag je niet missen:

  • Ga op jeepsafari met de Navajo;
  • Bezoek de majestueuze Rain God tafelberg;
  • Bewonder de bekende East en West Mittens, Merrick Butte en Mexican Hat;
  • Voel je een échte cowboy tijdens een paardentocht door de vallei;
  • Geen paardenmens? Rij langs de bekende Valley Drive of Valley of the Gods;
  • Shop handgemaakte Navajo-sierraden in John Ford’s Point;
  • Geniet van een fantastische zonsondergang vanuit een tent, lodge of camper.

Reizen in de buurt van Monument Valley

Logo Doets Reizen Amerika

Monument Valley