Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

China is overweldigend. In grootte. In aantallen mensen. In hypermoderne steden. In prachtige historie. In de onbegrijpelijke karakters van de Chinese taal. Denk alleen al aan de reusachtigheid van de bijna 21.000 kilometer lange Chinese Muur, of aan de 1,8 miljoen kunstwerken en de 980 gebouwen van de Verboden Stad in Beijing. Geen twijfel: China is groot, sterk en machtig. Ben jij groot, sterk en machtig genoeg voor China?

Bekend, onbekend

Voor wie iets wil begrijpen van de veranderingen in de wereld, is een bezoek aan China bijna een ‘must’. Hoewel er in het moderne China genoeg dingen zijn die door de westerse wereld zijn beïnvloed, is er ook een duidelijke grens: de taal, de historie, de tradities en de diepgewortelde, andere mentaliteit zijn springlevend! En maken duidelijk dat China weliswaar aan de buitenkant de gedaante van een economische grootmacht heeft aangenomen, maar aan de binnenkant een moraal en cultuur koestert die ons, westerlingen, grotendeels onbekend voorkomt.   

Onstuitbare dynamiek

Doets Reizen is verliefd op de grote belofte van China voor de komende eeuw, die door diverse wetenschappers al ‘de Chinese eeuw’ wordt genoemd. Of het nu om de dynamiek van megasteden als Beijing, Shanghai of Hong Kong gaat, om de enormiteit van de Chinese Muur, van de Grote Boeddha in Leshan of van een cruise over de illustere Yangtze-rivier – aan álles voel je dat je in een ontluikende wereld terecht bent gekomen, die niet achterom maar vooruit kijkt. En vol energie op weg is grenzen te gaan verleggen.

Fijnzinnige cultuur

Terwijl de economische ‘power’ van China zich als een stoomwals aan de wereld presenteert, is er ook een geheel andere kant aan het land: de diversiteit aan (veelal fijnzinnige) culturen die zich over de eeuwen geheel in afzondering van de westerse wereld hebben ontwikkeld. En waarvan de oude tradities, zeker op het platteland, nog steeds te bewonderen zijn. Denk ook aan het immense, met kunstschatten overladen museum dat de Verboden Stad is (Beijing) of aan het beroemde Terracotta Leger met 8099 soldaten, waar je mond bijna zeker bij openvalt.    

Relaxed reizen

Om China behapbaar te maken zorgt Doets Reizen, zoals gewoonlijk, dat je op hoogwaardige locaties verblijft.  En dat we routes voor je hebben klaarliggen langs de mooiste en interessantste plekken, zodat je relaxed, in een prettig tempo, aan China kunt proeven, eventueel in combinatie met een bezoek aan de fascinerende bergstaat Nepal. Wat Doets Reizen (extra) bijzonder maakt, is dat we  China niet op een voorgeprogrammeerde manier bij je aanbieden, maar volgens jóuw wensen een individuele reis samenstellen die met evenveel zorg en nét zo goed geregeld is als een gestandaardiseerde reis.     

Reistips voor China

Visum aanvragen

Als je ‘gewoon’ met een toeristisch doel naar China reist, kun je via deze site digitaal een visum aanvragen. Houd in de gaten dat je het visum ruim voor je vertrek regelt, uiterlijk twee weken voordat je op het vliegtuig stapt.

Leer wat belangrijke, Chinese woorden

Vergeet het maar dat je jezelf in China met Engels kunt redden. Dat lukt je niet. Het overgrote deel van de Chinezen spreekt geen enkele Europese taal, ook geen Engels. Dus helpt het enorm als je een paar Chinese woorden uit je hoofd leert, zoals ‘links’, ‘rechts’, ‘hallo’. ‘bedankt’, ‘ik’, ‘jij’, ‘goed’ en ‘verkeerd’. Ook Google Translate en slimme apps kunnen goed van pas komen!

Kies een regio

China is simpelweg te groot en te bijzonder om in één bezoek te kunnen afronden. Bepaal dus van tevoren naar welk deel van China je toe wilt gaan. 

Houd rekening met de ‘Gouden Weken’  

Twee weken in het jaar is het in China aanzienlijk drukker; dat zijn de ‘Gouden Weken’. Dan zijn de Chinezen zèlf vrij en gaan ze allemaal tegelijk, de meesten binnenlands, op vakantie. Voor sommigen is het een reden juist dan ‘ondergedompeld te raken’ in het moderne China, voor anderen om de reis eromheen te plannen. De eerste ‘Gouden Week’ valt altijd aan het begin van het nieuwe Chinese jaar, in januari of februari. De tweede is ergens begin oktober.

Maximaal gebruik privétoilet

Probeer voor je naar buiten gaat in China altijd eerst even je privé WC te bezoeken, want openbare toiletten zijn in China zó onhygiënisch dat je die liever overslaat. Het goede nieuws: modernisering van de openbare toiletten schijnt op komst te zijn.

Trek donkere kleding aan

Als je wilt voorkomen dat een maaltijd uitloopt op een ramp voor je kleding omdat je het eten met stokjes nog niet goed beheerst, kun je het beste donkere kleding aantrekken.

‘Dat wil ik ook’

Nóg een etenstip. Je kunt een hoop misverstanden voorkomen door als je anderen een lekker gerecht ziet eten op dat gerecht te wijzen, zodat de ober weet wat je wilt hebben. Het verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar het is wél handig.  

Reizen naar China

Logo Doets Reizen China

China