Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Kerið lijkt sterk op een explosiekrater, maar in werkelijkheid is het een overblijfsel van een vulkaan die ongeveer 6000 jaar geleden bij een uitbarsting de magmakamer onder de krater volledig heeft geleegd en daarna in die leegte is ingestort. Kerið is 55 meter diep, 270 meter lang en 170 meter breed. De oppervlakte van het kratermeert beweegt mee met het grondwaterpeil in het gebied. Er is een pad over de hele kraterrand, maar let op: het is hier en daar nogal stijl en hobbelig.

Bezoek de krater

Het kratermeer van Kerið is gelegen nabij het Grímnes gebied in het zuiden van IJsland. De krater kan bezocht worden tijdens je rondreis langs de Golden Circle route, een van de belangrijkste toeristische routes van IJsland langs bekende bezienswaardigheden als de Gullfoss waterval, Geysir en Þingvellir nationaal park
Vanaf de parkeerplaats loopt een kort wandelpad naar, en langs de krater. Je kunt afdalen naar het meer, maar pas op voor modder en gladheid.

Kenmerken

De wanden van Kerið hebben een dieprode, zwarte kleur. Dit komt omdat de Kerið ongeveer drieduizend jaar oud is, dit is in vergelijking met andere vulkanen op IJsland nog jong. De kleur van de wanden geven een schril contrast met het blauwe water van het kratermeer en de groene mos in de omgeving. 
Kerið was een kegelvormige vulkaan die na uitbarsting van het magma is ingestort, wetenschappers hebben dit onderzocht door geologisch onderzoek. Na instorting vulde de krater zich met water. De mineralen die in de wanden van de vulkaan zijn achtergebleven vermengde zich met het water. Dit resulteerde in de azuurblauwe kleur van het meer.

Reizen in de buurt van Kerið

Logo Doets Reizen IJsland

Kerið