Vraag

Komt het Zikavirus voor in Amerika of Canada?

Antwoord:

Het Zikavirus komt voor in de Verenigde Staten - Florida (de counties Miami-Dade en Broward), Mexico en landen in de Caribbean.

De rijksoverheid heeft informatie op haar website geplaatst over het Zikavirus.

Besmetting en preventie:
Het Zikavirus wordt overgebracht door bepaalde muggen die in de tropen veel in en rondom huis voorkomen. De gelekoortsmug of denguemug (Aedes aegypti) is de belangrijkste verspreider van het virus. Deze mug voedt zich voornamelijk met menselijk bloed en steekt zowel overdag tot in het begin van de avond.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond zorgvuldig muggenwerende maatregelen te nemen in gebieden waar het Zikavirus voorkomt.

Draag bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek), smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte 

Reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte worden, evenals zwangere vrouwen geadviseerd voor vertrek advies bij een behandelend arts of reizigerskliniek te vragen.  

Als je binnen twee weken na terugkeer klachten krijgt, neem dan contact op met (huis)arts of behandelend specialist. Er zijn geen vaccins om infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen die het Zikavirus doden. De behandeling bestaat uit het bestrijden van symptomen. 


Relevante veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van de onderstaande contactmethodes.