Vraag

Wat zijn de verschillende tijdzones?

Antwoord:

Het reizen per vliegtuig, trein of auto door verschillende tijdzones kan grote consequenties met zich meebrengen. Het is erg belangrijk dat je op de hoogte bent van deze verschillende tijdzones. In de USA en Canada zijn er acht tijdzones: 

 • Newfoundland Time Zone: +/- 4.5 uur met Nederland. Deze tijdzone is alleen van toepassing op de provincie Newfoundland. 
 • Atlantic Time Zone: +/- 5 uur met Nederland. Deze tijdzone is alleen van toepassing op Labrador, Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward island. 
 • Eastern Time Zone: +/- 6 uur met Nederland. Deze tijdzone begint aan de Atlantische kust tot Chicago (Illinois) dan naar beneden via Indiana dwars door Kentucky en Tennessee en dan via de grens van Georgia en Atlanta naar de kust nabij Panama City (Florida). In Canada vallen de provincies Québec en een groot gedeelte van Ontario in deze tijdzone.
 • Central Time Zone: +/- 7 uur met Nederland. Deze tijdzone begint vanaf de lijn Chicago (Illinois)- Panama city (Florida) en eindigt aan de westelijke grens van North Dakota en gaat dan dwars door South Dakota en Nebraska via de westelijke grens van Kansas, Oklahoma en Texas richting Mexico. In Canada valt het westelijk gedeelte van de provincie Ontario en de provincies Manitoba en Saskatchewan in deze tijdzone.
 • Mountain Time Zone: +/- 8 uur met nederland. Deze tijdzone begint vnaf het westelijke gedeelte van North Dakota tot aan Texas en eindigt aan de westelijke grens van Montana en gaat via de Salmon River (in Idaho) naar de westelijke grens van Idaho. Daarna via de grens van Idaho en Nevada langs de westkant van Utah en Arizona naar Mexico. In Canada valt de provincie Alberta en de noord- en zuidoostelijke hoek van British Columbia in deze tijdzone.
 • Pacific Time Zone: +/- 9 uur met Nederland. Deze tijdzone begint in het noordelijke gedeelte van Idaho tot aan Mexico. De volgende staten vallen in deze
  tijdzone: Washington State, Oregon, Californië en Nevada. De tijdzone eindigt bij de Grote Oceaan. In Canada valt driekwart van de provincie British Columbia in deze tijdzone.
 • Alaska Time Zone: +/- 10 uur met Nederland. Alaska heeft een eigen tijdzone binnen het gebied van de Grote Oceaan. 
 • Hawaii Time zone:+/- 11 uur met Nederland. Deze tijdzone geldt voor alle eilanden van de Hawaiian Archipel (o.a. Oahu, Kauai, Molokai, Maui en Hawaii)
 • Caribbean Time Zone:+/- 5 uur met Nederland. Hier vallen onder andere de Benedenwindse Eilanden( Aruba, Bonaire en Curaçao) onder. Ook voor het eiland Puerto Rico ( San Juan) waar enkele cruises vandaan vertrekken of aanleggen geldt deze tijdzone. zo ook de eilanden St.Croix, St.Thomas en St.Maarten. 


Let op!

In de maanden september en oktober dien je rekening te houden met de ingang van de wintertijd. In Amerika en Canada gaat de wintertijd niet gelijk in met Nederland. Het tijdsverschil is dan één uur minder dan aangegeven. In de maanden maart en april dien je rekening te houden met het ingaan van de zomertijd. In de USA en Canada gaat de zomertijd later in dan in Nederland. Het tijdsverschil tussen USA/Canada en Nederland bedraagt dan één uur meer dan aangegeven. Indien je van Californië naar Arizona rijdt, dan passeer je een tijdzone. Je gaat dan van Pacific Time naar Mountain Time. Als je uitgerekend hebt om 16.00 uur in uw hotel aan te komen volgens de Pacific Time, dan kom je in werkelijkheid om 17.00 uur aan. Indien je van British Columbia naar Alberta reist dan passeer je een tijdszone. En dat kan heel vervelend zijn als je bijvoorbeeld een excursie gaat maken en de vertrektijd van de excursie is 11.00 uur ’s morgens. Je passeert de grens tussen deze twee provincies en het is plotseling één uur later! Let wel dit is van West naar Oost!


Relevante veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van de onderstaande contactmethodes.