Bosbranden Jasper Meer info

Bezienswaardigheden IJsland: Wat te doen in IJsland?

Het eiland van water en vuur, de groenste mossen en enorme ijsvelden. De natuur is overweldigend in IJsland. Of het land nu aandoet als stopover naar je eindbestemming in Amerika of Canada, of als eindbestemming. Een bezoek aan IJsland zal je altijd verassen. Doets Reizen neemt je mee naar de mooiste bestemmingen, beste routes en meest memorabele excursies.

Golden Circle

Ten oosten van de hoofdstad Reykjavik vind je 3 van de bekendste natuurverschijnselen van IJsland. De Gulfoss Waterval, Thingvellir Nationaal Park en het natuurgebied Geysir. Deze 3 hoogtepunten vormen samen de Golden Circle. Het gebied is zelf te bezoeken per huurauto of camper, of boek een excursie vanuit Reykjavik per tourbus. National Park Thingvellir is een prachtig landschap van lava velden, rotsen, watervallen, meren en bossen. Door het gebied loopt een breuklijn en zie je enorme spleten, ontstaan door de beweging van tektonische platen en vulkanische activiteit. Je kunt hier prachtig wandelen of een mooie route per auto rijden.

De Gulfoss waterval is een immense waterval met 2 verdiepingen. De hoeveelheid water die hier 32 meter naar beneden valt is enorm. Niet alleen het zicht op de waterval en de regenbogen die ontstaan in de waternevel zijn indrukwekkend, maar het geluid van deze enorme hoeveelheid water is indrukwekkend.

Het derde hoogtepunt is het geometrisch gebied rondom Geysir, vooral bekend van de Strokkur geiser. Deze geiser barst ongeveer elke 5 minuten uit en stoot dan kokendheet water 35 meter de lucht in. De gehele omgeving rondom de geiser bestaat uit modderpoelen en borrelende waterbronnen, deze vormen de mooiste kleuren in een bijna buitenaardse landschap.

Stokkur - Geysir - Golden Circle - IJsland - Doets Reizen

South Shore

Het zuidelijke gedeelte van IJsland is naar onze mening een van de mooiste gebieden van IJsland. Je rijdt hier namelijk langs de prachtige zwarte stranden. De combinatie met het groene mos, de witte schuimkoppen op het water, en de blauwe gletsjers zijn fenomenaal.

De mooiste watervallen vind je langs de ringweg langs de zuidkust van IJsland. Wereldberoemd is de Skógafoss Waterval en de Seljalandsfoss Waterval. De Skógafoss Waterval is een ongeveer 25 meter breed en 60 meter hoog. Mooie aan deze waterval is dat je hem zowel van onder als van bovenaf kunt bekijken. Naast de waterval is een trap naar boven zodat je ook het bovengelegen gebied kunt bereiken.

De Seljalandsfoss waterval is uniek, omdat je achter de waterval door kunt lopen. Dit is een van de weinige watervallen die over zo een overhangende rots valt dat je er te voet zonder problemen achter kunt komen. Let wel op de gladheid! Ook hier kun je je verbazen over het geluid, het lijkt alsof er een vliegtuig over komt, totdat je je beseft dat dit het geluid van het water is. 

Andere hoogtepunten langs de zuidkust zijn Skaftafell National Park met de Svartifoss Waterval, een bijzonder verschijnsel vanwege de wand waar de waterval vanaf loopt, dit is namelijk een rotswand van zwarte basalten die meters naar beneden laten te 'druipen'. Ook een must see: het wereldberoemde zwarte strand van 'Black Beach' met de mooie kliffen in de branding, en het gletsjermeer Jökulsárlón. Waar je een snelle boottocht over het water kunt maken, en waar je de ijsschotsen zo van de gletsjer de zee in ziet drijven. 
Doets Reizen IJsland

Het oosten van IJsland

Volg je de ringweg 1 richting de oostkust van IJsland dan staat je een spectaculaire route te wachten. Vanaf grofweg het plaatsje Höfn in het zuiden lijkt het alsof je naar het einde van IJsland rijdt, om vervolgens een prachtige route langs de fjorden van IJsland te vinden. Hier vind je afgelegen vissersdorpjes en de kliffen op de rotsen zijn een broedplaats voor allerlei verschillende vogels, waaronder de papegaaiduiker. Reis je het binnenland in kun je overnachten in de bossen en valleien nabij Hallormsstaður. Waar je geweldig kunt wandelen.

Het noorden van IJsland

Noord-IJsland is bekend als perfecte plek om het Noorderlicht te spotten in de wintermaanden, omdat er weinig tot geen lichtvervuiling is. Dit gebied van IJsland is in de winter per auto beperkt beschikbaar omdat de ringweg niet het gehele jaar begaanbaar is. Reis je echter in de maanden april tot oktober is het zeker een belevenis om richting het noorden te vertrekken. Je rijdt vanaf het plaatsje Egilsstaðir de hoogvlaktes op en kan in het voor- of najaar een flinke sneeuwvlakte verwachten. Vervolg je reis langs een van de grootste watervallen van IJsland de Goðafoss en langs de reusachtige Dettifoss Waterval


Belangrijkste plaats in Noord IJsland is Akureyri, met een sfeervol, kleinschalig centrum vol restaurants en café's. Bezoek ook het walvismuseum in Husavik en het idyllische dorpje Hrafnagil.
Mooiste natuurgebieden in het noorden zijn het gebied rondom het meer van Mývatn en geometrisch gebied Hverir.

Myvatn - IJsland - Doets Reizen

Het westen van IJsland

In het westen van IJsland vind je alle landschappen gecombineerd: lavavelden, vulkanen, kraters, fjorden en valleien. Hoogtepunt van dit gebied is Snæfellsjökull National Park, het gebied rondom de met een gletsjer bedekte vulkaan Snæfellsjökull. Je kunt hier een prachtige route maken over het schiereiland, of de mooiste wandelingen. Ook hier spot je vele vogels, waaronder de papegaaiduikers.


Hraunfossar Waterval - IJsland - Doets Reizen

Leukste activiteiten op IJsland

IJsland is een land van uiterste. De meest indrukwekkende natuur vind je hier en een groot gedeelte van het eiland is niet begaanbaar vanwege de ijsvelden. Ten minste, met je huurauto. Want een bezoek aan IJsland is niet compleet zonder een gave excursies. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de binnenkant van een uitgedoofde vulkaan. Ten zuidoosten van Reykjavik ligt een vulkaan die na uitbarsting niet is ingestort en dus nog open is. Middels een takellift daal je af naar het hart van de vulkaan. Deze belevenis is uniek op de wereld. Ook een gletsjerwandeling met gids is een absolute aanrader, een boottocht over het wonderschone gletsjermeer Jökulsárlón of een bezoek aan een ijs grot mag je niet missen.

Inside The Volcano - Excursie - IJsland - Doets Reizen

Uitgelichte reizen