Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Canada camperhuur tips

Handige tips voor het maken van een camper rondreis door Canada. 

Een camper boeken, het is een ingewikkeld klusje waar veel bij komt kijken. We vinden het belangrijk om je een handje op weg te helpen in het oriëntatieproces tot aan het boeken van een camperreis Canada. Canada is groot en enorm divers qua landschappen en culturen. We nemen je stap voor stap mee en behandelen alle belangrijke aspecten die komen kijken bij het huren van een camper in Canada.

Wat wil je zien? Bepaal vooraf goed wat je verwacht van je Canada vakantie. 

Het hele land doorkruisen? Leuk, als je flink wat weken vakantie kunt opnemen, In de praktijk zal het vaak neerkomen op 3 tot 4 weken en zul je dus gericht moeten kijken welke regio in Canada jou het meest aanspreekt. Door je te focussen op een specifiek gebied, ben je in staat om naast het rijden in een camper ook het vakantiegevoel mee te pikken. Ons advies is dus om een specifieke regio te bezoeken. De reisafstanden blijven dan behapbaar en heb je tijd beschikbaar voor het maken van hikes en wildlife excursies. Stel jezelf de vraag: wat hoop ik te zien? Wat verwacht ik van de natuur? In deze Canadese gebieden kun jij op reis. 

En het binnenland dan? Het klopt, we slaan de provincies Saskatchewan, Manitoba, Nunavut en de Northwest Territories over. Natuurlijk prachtige provincies, maar minder spectaculair dan de gebruikelijke provincies die wij hier boven behandelen. Het binnenland bestaat voornamelijk uit graanvelden, prairies en oneindige bossen. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om rond reizen te met een camper. Wil je afwisseling en diversiteit? Dan ben je in British Columbia, Alberta, Ontario, Quebec en de Atlantische provincies aan het juiste adres. Hoe zit het dan met een camperreis van Oost- naar West-Canada? Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt, het is in praktijk een enorm lange rit, voornamelijk door prairie landschappen en langs graanvelden. Het kan natuurlijk wel, maar we raden het niet aan. 

Kies de juiste camper

Nu je de regio hebt gekozen, is het tijd om te inventariseren welke camper je gaat huren in Canada. De meeste camperverhuurders in Canada beschikken over een ruime vloot aan verschillende soorten campers. We lichten hier de meest voorkomende soorten toe:

 • Een campervan
  Zie je het niet zitten om met een grote camper te reizen? Geen probleem, de meeste camperverhuurders bieden namelijk kleinere campervan modellen aan. Dit zijn omgebouwde bestelbusjes voorzien van een slaapruimte en een keukentje. Campervans zijn geschikt voor maximaal twee personen, ideaal voor koppels dus. Een campervan heeft daarnaast meer voordelen: makkelijk parkeren, zuinig in brandstofgebruik, vlotter op snelwegen en zelfs te combineren met zo nu een dan een hotelovernachting. 
 • Een klassiek campermodel (motorhome)
  Met een klassiek campermodel bedoelen we: een Noord-Amerikaans campermodel; een huisje op wielen. Deze campers beschikken over een ruime leefcabine en een cab-over (een slaapruimte boven de bestuurders cabine). Qua comfort is dit type camper het meest prettig en dus extreem populair. De bedden zijn ruim en de campers zijn volledig ingericht met badkamer, keuken en een eettafel. De campers zijn er in allerlei maten en indelingen en variëren vaak in lengte tussen de 7 tot soms wel 10 meter. Sommige modellen zijn voorzien van één of meerdere slide-outs. Zodra je de camper op de campings hebt geparkeerd kun je de leefruimte in de camper aanzienlijk vergroten door de slide-out naar buiten te schuiven. Laat je niet afschrikken door het formaat van de camper, de wegen in Canada zijn namelijk een stuk breder dan wij in Europa gewend zijn. Je mag de camper overigens gewoon besturen met een normaal rijbewijs. Bij het ophalen van de camper krijg je uitgebreid uitleg over de technische en praktische kenmerken van de gehuurde camper. Op deze manier zul je zonder stress of ongemak aan je reis beginnen. Zoek je een familiecamper in Canada? Dan is dit type uiterst geschikt. Sommige campers zijn namelijk geschikt voor maximaal 7 personen. 
 • Een camperbus
  In tegenstelling tot de klassieke campermodellen zijn camperbussen nog groter en luxer. De cab-over slaapruimte ontbreekt in de regel maar daarvoor krijg je wel veel meer luxe en comfort terug. Moderne gadgets en snufjes zijn eerder regel dan uitzondering. Voor wie graag in luxe reist, maar toch ook een campervakantie ziet zitten is een camperbus de beste keuze. Zoals bij alle campertypes, is een groot rijbewijs niet verplicht. 

Doets Reizen is officiële Nederlandse partner van de beste camperverhuurders in Canada. Door onze directe samenwerking bieden wij de voordeligste camperreizen aan en profiteer jij van de hoogste kortingen en gratis extra's. Daarnaast zijn alle extra verplichte kosten direct inbegrepen en vermelden wij, waar nodig, de optionele kosten. 

Doets Reizen verhuurt campers van de volgende Canadese campermaatschappijen:

Vroegboeken loont, we leggen uit waarom: 

Campermaatschappijen werken met flexibele tarieven en beloont vroegboekers met hoge kortingen. De prijs van een camper wordt gebaseerd op verschillende manieren. 

Flextarieven: 
Dat betekent dat de prijzen wekelijks worden aangepast op basis van vraag en aanbod. Een handige vuistregel om de prijs hierbij vast te stellen is: hoe eerder je boekt, hoe voordeliger de camper. Maar wat is dan vroegboeken? De hoogste kortingen zijn geldig bij boeking tot 31 oktober (voor het lente/zomer/herfstseizoen het jaar erop). Naarmate er meer boekingen zijn gemaakt, zal het aantal beschikbare campers afnemen. Hierdoor neemt de prijs vanzelfsprekend stap voor stap toe. 

Vaste tarieven:
Maar er zijn ook camperverhuurders die werken met vaste tarieven. Deze worden vooraf aan ons kenbaar gemaakt. Echter kunnen maatschappijen altijd bepalen om dit gedurende het jaar aan te passen. Het moment van boeken staat vast, je zult dus geen naheffingen krijgen. 

Help, moet ik zelf alles uitzoeken? 
We begrijpen heel goed dat het boeken van een camper in Canada behoorlijk complex kan zijn. Talloze tarieven, verplichte en optionele extra's, verzekeringen, verschillende types etc. We helpen je daarom graag op weg met persoonlijk advies van echte camper-experts. Daarnaast kun je via onze Online Maatwerk Campertool eenvoudig in een paar simpele stappen zelf een camperreis samenstellen. Wij laten je direct alle kosten zien, zonder iets over het hoofd te zien. We bundelen alle actuele tarieven en voorwaarden zodat jij alleen maar hoeft te kijken naar een camper die past bij jou wensen, verwachtingen en budget. Wil je echt niets aan het toeval overlaten en zeker weten dat je alleen maar zorgeloos hoeft te genieten? Bekijk dan onze kant-en klare (maar aanpasbare) campertrips inclusief campingovernachtingen op de mooiste plekken in West-Canada. 

Reisafstand per dag

Een grote valkuil voor reizigers, zonder camper ervaring, is dat ze te fanatiek aan de slag gaan met het uitstippelen van een route. Zo veel mogelijk kilometer s rijden is vast niet het doel van je vakantie? Zoals we hierboven omschreven, adviseren wij te kiezen voor een specifieke regio om deze vervolgens goed en relaxt te zien. Daarnaast mag een camper niet zo hard als een auto, waardoor je vanzelf in een relaxte flow raakt. Belangrijk is dat je stressloos op vakantie bent. Wij adviseren om gemiddeld niet meer dan 200 kilometer per dag te rijden. Dit komt vaak in praktijk neer op maximaal 5 uur rijden per dag. Zorg dat je daarnaast voldoende tussenstop inplant zodat je onderweg kunt wandelen of een museum kunt bezoeken. Daarnaast is het ook leuk om soms even op een mooie plek te gaan lunchen. Het is een vakantie, geen marathon. Wil je nog efficiënter gebruik maken van je vakantiedagen? In veel gevallen kun je de camper ergens anders inleveren dan waar je hem ophaalde. Dit moeten we vooraf bij boeking wel direct doorgeven en akkoord krijgen van de betreffende camperverhuurder. En wij beloven: er is enorm veel te zien, ook al kies je een specifieke regio uit. Bekijk alle Doets Experiences of Canada blogs voor reisinspiratie en bestemmingsinformatie. 

Brandstofprijzen Canada voor camperreis

Campers rijden op diesel of benzine (dit staat specifiek aangegeven). De meeste campers rijden echter op benzine. Voor de actuele gemiddelde brandstofprijzen in Canada, per provincie kun je deze handige website raadplegen. 

Beste reistijd in Canada? 

Wat is de beste reisperiode in West Canada? Wanneer zijn de campings open? Kan het sneeuwen? Het antwoord op deze vraag hangt af van wat je verwacht tijdens een rondreis Canada. Wat vast staat is dat ieder seizoen iets unieks te bieden heeft. Een goede keuze, is belangrijk want het landschap is per seizoen compleet anders. Overigens zijn campers in mei en september veel voordeliger dan in juni, juli augustus. Echter is de kans op winters- of herfstweer een stuk groter. Bekijk hier de uitgebreide informatie over seizoenen in Canada

Moet ik vooraf campings reserveren?

Het ultieme gevoel van vrijheid? Ja, dat is wat een campervakantie in Canada jou te bieden heeft. Toch is het door toenemende populariteit en het korte zomerseizoen (mei t/m september) niet verstandig om op de bonnefooi te reizen. Met name in het hoogseizoen (de zomermaanden) en in West-Canada of rondom steden en in de Nationale Parken / Provinciale Parken niet altijd mogelijk om zomaar aan te komen rijden op een camper. Meestal is er geen beschikbare kampeerplek waardoor je noodgedwongen weer verder op zoek moet. En je reist niet voor niets helemaal de oceaan over om op teleurgesteld te worden. Vuistregel: hoe mooier de camping, hoe beter de locatie, hoe populairder de bestemming... hoe eerder je moet boeken. Bijkomend voordeel is van vooraf boeken is dat je tijdens de reis zelf geen kostbare tijd verliest en je ruim van te voren kunt nadenken over leuke excursies. We adviseren de volgende websites te raadplegen:

Heb je geen zin om dit allemaal uit te moeten zoeken? Bekijk dan eens onze complete Camperrondreizen inclusief campings, vliegreis en excursies. Je bent er dan 100% zeker van dat je reis onvergetelijk gaat worden zonder enige vorm van stress of tijdverlies. 

Uitleg veel voorkomende campertermen

Full Hook-up, Back-In of Pull Through kampeerplaatsen? Een dumpstation? Campings in Canada bieden verschillende soorten kampeerplaatsen aan. Alle veel voorkomende termen leggen wij hier uitgebreid uit. Het huren van een camper gaat gepaard met verplichte en soms optionele extra's. We bespreken hieronder de meest voorkomende extra's, die vanzelfsprekend automatisch zichtbaar zijn in de Online Camper Maatwerktool

 • Kilometerpakketten: Dit zijn pakketten die je extra afneemt en het aantal gereden mijlen als het ware afkoopt. Dit is deels voor de afschrijving van de camper. Stel je verwacht 1500 km te rijden, dan neem je mijlenpakketten af die overeenkomt met deze verwachting. Als je achteraf toch meer mijlen hebt gereden, betaal je de extra's gereden mijlen bij het inleveren van de camper. Sommige camperverhuurders geven vroegboekkortingen op de mijlenpakketten of nemen deze kostenpost op in een all-inclusive tariefopbouw. 
 • Uitrustingen: Dit zijn alle handige en noodzakelijke extra's die aanwezig zijn in de camper. Denk aan simpele dingen zoals dekbedden, kussens, lakens, handdoeken, afwasmiddel, servies, potten, pannen, EHBO kit, glazen etc. Je camper is door deze uitrusting klaar om in gebruik te nemen. Hoe compleet deze uitrusting is, hangt af van de camperverhuurder. Bekijk de camperspecificaties voor specifieke informatie
 • Preparation Fee: Dit is een verplichte kostenpost die je bij boeking eenmalig per camper betaalt. Dit houdt in dat de camper zowel van binnen als buiten helemaal spic en span door de camperverhuurder wordt opgeleverd. 
 • Transfers: Het is verplicht om de eerste nacht na aankomst in Canada te overnachten in een hotel voordat je de camper ophaalt bij het verhuurstation. Tussen geselecteerde luchthavenhotels (en soms downtown hotels) bieden campermaatschappijen tegen betaling een transferservice aan. Het is ook mogelijk om een transferservice te boeken na het inleveren van de camper. Soms bieden campermaatschappijen vroegboekkortingen aan en bieden ze deze service aan tegen een gereduceerd tarief. Een transferservice is vaak veel voordeliger dan een taxi en je bent er zeker van dat je bagage zonder problemen mee kan. 
 • Drop off kosten: Deze kosten zijn van toepassing wanneer je de camper op een andere locatie inlevert. Bijvoorbeeld: ophalen in Vancouver en inleveren in Calgary. De ophaallocatie en inleverlocatie van de camper zijn direct bij boeking op te geven. Het is dus niet toegestaan om de camper zomaar ergens anders in te leveren. Doordat de camper bij een ander verhuurstation achterblijft, komen er extra kosten aan bod. De camperverhuurder moet het voertuig immers terug brengen naar de oorspronkelijke ophaallocatie. Soms rekent een camperverhuurder geen one-way kosten of gelden er aantrekkelijke kortingen. Op deze manier is een camperverhuurder in staat om de verdeling qua voertuigen te beïnvloeden. 
 • Tax / lokale belastingen: Net als in Nederland en België heeft Canada belastingen op producten en diensten. In Canada is het echter afhankelijk van de provincie of zelfs stad. Alle bijkomende en verplichte belastingen zijn direct opgenomen in de reissommen van Doets Reizen. Je zult dus niet tegen vervelende (en extra) kosten aanlopen bij het inleveren van de camper.  

Camper verzekeringen

Verzekeringen, niet het leukste maar absoluut noodzakelijk om zorgeloos op reis te gaan met een camper. Naast een reisverzekering of een annuleringsverzekering is het mogelijk bij Doets Reizen jouw camper goed te verzekeren. Het Doets Plus Pakket is een verzekering die je afsluit in aanvulling op een verzekering bij je camperverhuurder. Wanneer er schade is ontstaan en je bent hiervoor aansprakelijk, dan zal in eerste instantie de verzekering van de camperverhuurder aangesproken worden. In veel gevallen zijn de verzekeringen vanuit de camperverhuurder naar Canadese maatstaven waardoor er geen dekking geboden wordt, of in het meest gunstige geval een eigen risico. Door de Doets Plus Camperverzekering dan kun je het overgebleven schadebedrag bij terugkeer in Nederland voorleggen aan a.s.r. Verzekeringen (waarmee Doets Reizen een exclusieve camperverzekering heeft samengesteld). Belangrijk is om te weten dat het Doets Plus Pakket dus een Nederlandse verzekering is waar ter plaatse de camper- of autoverhuurder vaak geen weet van heeft, ondanks dat het wel vermeld staat in de papieren. Het Doets Plus Pakket is dus geen Amerikaanse of Canadese verzekering. De standaard dekking verschilt sterk per camperverhuurder. Bekijk daarom alle specifieke details, inclusief advies, op de camperspecificatie pagina

Koffers inpakken, een handige checklist 

 • Comfortabele kleding. Zorg dat je laagjes kunt dragen zodat je de kleding eenvoudig aan kunt passen aan het weer. Door hoogteverschillen kan het dezelfde dag behoorlijk verschillen. 
 • Goede wandelschoenen en loop deze ruim van te voren goed in. Pijnlijke blaren, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. 
 • Zorg voor een creditcard, deze heb je nodig bij het ophalen van de camper. Daarnaast is een creditcard onmisbaar tijdens een rondreis door Canada. 
 • Zorg dat je ruim van te voren je ETA-aanmelding in orde hebt gemaakt. 
 • Een aantal weken voor vertrek ontvang je van Doets Reizen een complete checklist, zo vergeet je niets! 

Camper boeken, ga aan de slag