Bosbranden Jasper Meer info

Denver is de hoofdstad van Colorado en tevens de populairste toegangspoort tot deze afwisselende staat in West-Amerika. 'The Mile High City' vormt niet alleen de ideale gateway voor de machtige Rocky Mountains ten westen van de stad, maar is tegelijkertijd een verrassende bestemming met veel uiteenlopende bezienswaardigheden. Zo is het indrukwekkende Colorado State Capitol niet te missen, evenals het flaneren over de bruisende 16th Street Mall en het bezoeken van het bijzonder vormgegeven Denver Art Museum zijn dingen die je gedaan moet hebben tijdens je vakantie in Amerika.

Geschiedenis van Denver

In de Clear Creek, ten westen van Denver, werd rond 1860 goud ontdekt. De oorspronkelijke bewoners werden hier eenvoudigweg om verjaagd. Er ontstond een aantal gemeenschappen van goudzoekers die later gezamenlijk Denver zou gaan heten, naar de toenmalige gouverneur van het Kansas Territory, waar Denver toen deel van uitmaakte. In Denver zelf werd wel een beetje goud gevonden, maar de stad groeide uiteindelijk uit tot bevoorradingscentrum voor de mijnwerkers en als toegangspoort naar de Rockies. De groei van Denver bleef echter beperkt, omdat de stad niet aan de intercontinentale spoorlijn lag en de Rockies te ondoordringbaar waren om een spoorlijn aan te kunnen leggen. Wel ontstond er rond 1882 een treinverbinding met Cheyenne. Het duurde tot 1928, toen de Moffat Tunnel door de Rockies werd geboord, voordat Denver rechtstreeks werd aangesloten op de intercontinentale spoorlijn. Ondanks dat werd Denver, zo in het hart van de VS gelegen, door velen nog steeds gezien als een Wild West Frontier Town. Pas rond 1980, toen er olie en kolen werden gevonden in de omgeving, groeide Denver uit tot een grote stad. Helaas gebeurde dat toen met weinig oog voor historische gebouwen: er ging veel tegen de vlakte en er ontstond een zeer moderne stad met de bekende glas- en staalreuzen die architectonisch toch ook weer hun eigen charme hebben. Pas een decennium later werd weer teruggegrepen naar het behoud van het verleden en werd het historische Lower Downtown (Lo Do) gerestaureerd. Een goed voorbeeld hiervan is te zien bij Larimer Square.

Bezienswaardigheden en attracties in Denver

Naast LoDo heeft Denver ruim tweehonderd parken en een grote verscheidenheid aan interessante bezienswaardigheden en attracties. Er worden in en rond Denver verschillende stadstours georganiseerd. Deze tours zijn per bus, te voet of per fiets te maken. De bus- en wandeltochten worden onder leiding van een gids georganiseerd. Met de fiets zijn de stad en omgeving op eigen houtje te ontdekken. Voor wandelaars en fietsers zijn diverse tochten uitgezet. Enkele bijzondere gebouwen die je tijdens deze tours zult zien zijn de State Capitol en de Untited States Mint. Reis je met kinderen naar Denver, dan mag je uiteraard de Denver Zoo niet overslaan. Ook is het leuk om dan een bezoek te brengen aan het Downtown Aquarium Denver, Waterworld of Elitch Gardens Theme & Water Park.

Historical Five Point Neighbourhood

De Historical Five Points Neighbourhood werd gesticht rond 1860 en was één van de eerste wijken van Denver. De naam ontstond doordat de eindhalte van de tram eindigde bij een kruising van vijf straten. Het was ook hier waar veel beroemde Afro-Amerikaanse jazzmuzikanten als Duke Ellington, Lionel Hampton en Charly Parker stopten tijdens hun reis van het Mid-Westen naar de westkust tussen 1930 en 1940. Zij traden op in diverse Five Points Clubs en verbleven onder andere in het Rossonian Hotel, dat nog steeds op dezelfde plek staat. Er zijn nog altijd veel muziekcafés en culturele instellingen in deze wijk te vinden, zoals het Stiles African American Heritage Center.

Activiteiten, Sport en Festivals in Denver

Ook op sportief gebied is er veel te doen. Zo zijn er vele fiets- en wandeltrajecten en meer dan negentig golfbanen. Gezien het zeer zonnige klimaat, kan er het hele jaar door gespeeld worden. Verder kun je uitstekend raften op de de Colorado River en kunnen er in Denver maar liefst elf professionele sporten worden bekeken, zoals ijshockey, American Football en basketbal. Spectaculair is een bezoek aan het immense Empower Field at Mile High, de thuisbasis van de NFL’s Baseball Denver Bronco’s. Ook de Ball Center is een plaats waar veel sportwedstrijden worden gehouden. Jaarlijks worden in de kleurrijke stad met haar vele culturele achtergronden een groot aantal festivals georganiseerd, zoals het Cinco de Mayo Fiesta, het Oktoberfest, de Irish Highland Games en de grootste Martin Luther King Parade van de VS.

Musea in Denver

Denver beschikt over talloze musea. De meest bezienswaardige musea die je tijdens je vakantie in Colorado beslist niet moet over slaan zijn:

Winkelen in Denver

De twee meest bekende en meest bezochte winkelcentra in Denver zijn de 16th Street Mall en het Cherry Creek Shopping District. Andere bekende winkelcentra zijn The Tabor Center, The Denver Pavilions, Castle Rock Factory Outlets, Flatirion Crossing Shopping Mall en Colorado Mills.

Bezienswaardigheden in de buurt van Denver

Ook buiten de stadsgrenzen van Denver zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden, een hiervan is het Red Rocks Amphitheatre. Hier kan je niet alleen terecht voor een openluchtconcert maar ook voor een mooie wandeling en een museum over de geschiedenis van de muziek. Ten noordwesten van Denver, bij de voorstad Westminster, ligt het Butterfly Pavilion & Insect Center. Hier is een adembenemende collectie van ruim 1.700 vlinders te bewonderen. Geïnteresseerd in treinen? Breng dan tijdens je vakantie in Denver een bezoek aan het Colorado Railroad Museum in Golden.

Lumber Baron Muder Mystery Dinner Theater

Het Lumber Baron Murder Mystery Dinner Theatre ligt op een steenworp afstand van downtown Denver in de historische heuvels. Dit is een spannende manier om eens lekker uit eten te gaan. Acteurs maken bezoekers deelgenoot van een moordavond.

Overige bezienswaardigheden in Denver

Reizen in de buurt van Denver

Logo Doets Reizen Amerika

Denver